A legmerészebbek egyedi Lego-figurákba és különleges italokba fektetnek

nagoya, japán, legoland, hotel
Vágólapra másolva!
A járvány alaposan felforgatta a befektetési piacokat. A részvények hirtelen hatalmasakat zuhantak, a befektetők pedig igencsak megrémültek. Ennek következtében sokan kezdték el gyorsan különböző menedékeszközökbe áttolni a tőkéjüket, hogy minél inkább védve legyenek. Sokan azonban nem a hagyományos védekezési stratégiákat választották, hanem egészen különös lehetőségekre csaptak le.
Vágólapra másolva!

Amikor a pénzügyi piacokon olyan méretű és mélységű felfordulás alakul ki, mint idén tavasszal, akkor nem meglepő, hogy a befektetők hirtelen igyekeznek minél biztosabb menedéket keresni a pénzüknek. Ilyenkor kéznél vannak az államkötvények vagy az arany, amelyek hagyományosan értékállók, amikor a kockázatosabb eszközök (például a részvények) jövője hirtelen bizonytalan lesz.

Vannak azonban olyan befektetők, akik nem ezekben a hagyományos menedékeszközökben gondolkodnak.

Ők azok, akik ilyenkor egészen különös területekre csapnak le. Nemrég az eToro nevű brókerplatform végzett egy kutatást, amely azt vizsgálta, hogy a brit befektetők milyen különleges eszközökbe menekültek a járvány idején. Noha az eToro kutatása lokális, elég jól mutatja, hogy milyen mértékben ugrott meg az igény az időnként igen extrémnek tűnő befektetések iránt.

Sokan megijedtek a részvényektől az elmúlt hónapokban Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Az eToro módszere egyébként az volt, hogy a Google AdWords segítségével föltérképezte, hogy egy adott időszakban a (potenciális) befektetők milyen eszközökre kerestek.

Az alternatív befektetések listáját egy elég hagyományosnak tekinthető eszköz, az ingatlan vezette, amelyre idén májusban 9900 keresés érkezett.

Az ezüstérmes sem nagy meglepetés: az arany futott be a második helyre 4400 kereséssel. Az ingatlanok esetében ez nem számított eltérésnek az előző év azonos időszakához képest, azonban az aranynál már 128 százalékos növekedés volt látható a keresések tekintetében.

Az igazi érdekességek azonban itt kezdődnek. A bronzérmes eszköz ugyanis a ritka érmék kategóriája lett, összesen 3600 kereséssel, ami 177 százalékos növekedésnek felelt meg 2019 májusához viszonyítva. A negyedik helyre pedig a gyűjtői whiskey-k kerültek, 1600 kereséssel, noha ez csak 23 százalékos növekedés volt a megelőző év azonos időszakához képest. Összevetésképpen, a whiskey-k még így is lenyomták a sokkal hagyományosabb menedékeszköznek számító ezüstöt (880 keresés), noha az utóbbira érkező keresések 126 százalékkal emelkedtek.

A területi bontásból jól látszik egyébként, hogy a whiskey-k felfutását a Skóciából érkező keresések lökték meg ilyen lendületesen. Londonban egyébként az ingatlanok vezették a keresési listát.

Az viszont talán meglepő lehet, hogy Walesben a klasszikus autók kategóriája nyerte az időszakot.

Mindazonáltal a nem hagyományos befektetési eszközök körében a legérdekesebb a Lego iránt megnövekedett érdeklődés. A gyűjtői Lego-befektetésekre 260 keresés érkezett, ami 53 százalékos növekedésnek felelt meg. A rendkívüli helyzetet jól mutatja, hogy ezzel a befektetési Lego-figurák simán maguk mögé utasították a nemesfémeket (210 keresés), még úgy is, hogy utóbbiak iránt 91 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés, mint tavaly májusban.

A skótok gyorsan lecsaptak a whiskey-befektetésekre a válság idején Forrás: AFP/Andy Buchanan

A különleges befektetések toplistájára egyébként a fentieken kívül olyan eszközök fértek még be, mint a műtárgyak, a karórák, a kriptovaluták, a gyűjtői borok, a gyémántok, valamint a termőföld.

Ezzel együtt, összességében, továbbra is a hagyományos befektetési eszközök iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. A kutatás alapján a részvényekre 110 000 keresés érkezett, ami 66 százalékos növekedésnek számított.

A második legnépszerűbb eszköz a kötvény volt, 40 500 kereséssel, noha ez 22 százalékos csökkenést jelentett a tavalyi év azonos időszakához képest. A bronzérmet a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) szerezték meg 27 100 kereséssel, igen látványos, 124 százalékos emelkedés mellett. A legnagyobb növekedést azonban a brit állampapírok produkálták – az összesen 4400 keresés 132 százalékos bővülést jelentett.

A részvények iránti érdeklődést az támasztja alá, hogy

miután tavasszal az árfolyamok összeomlottak, számos befektető igyekezett lecsapni a lehetőségre, hogy olcsón bevásárolhasson.

A kötvények iránt viszont csökkent az érdeklődés, mivel a hozamok folyamatos zsugorodása mellett egyre kevésbé voltak vonzók ezek az eszközök – mondta Adam Vettese, az eToro elemzője.