Kína egyik legjelentősebb holdingtársasága, a Tencent, a héten nyitotta meg új, kaliforniai székhelyű videojáték-stúdióját. A Reuters értesülései szerint a techóriás, amelyet az Alibabával és a Baiduval közösen csak BAT-ként szoktak emlegetni, tovább akarja növelni a már egyébként is jelentősnek számító globális jelenlétét.

A Tencent ugyan Európában kevésbé ismert techvállalat, azonban két közösségi alkalmazásuk, a QQ és a WeChat összesen 1,8 milliárd felhasználóval rendelkezik, így ebben a szegmensben piacvezetőnek számítanak Ázsiában. Mindemellett meghatározó a jelenlétük a mesterséges intelligencia területén, de e-kereskedelmi tevékenységet is folytatnak, valamint saját fizetési megoldást is kínálnak.

Az új kaliforniai stúdiót – amely a LightSpeed LA nevet viseli – Steve Martin, a Rockstar játékfejlesztője vezeti, és nagy fejlesztési- és marketingköltség igényű, úgynevezett AAA játékok fejlesztésére és kiadására fog összpontosítani.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A játékkultúra új korszakába lépünk be azzal, hogy a világszínvonalú fejlesztést és a stresszmentes munkahelyi környezetet ötvözzük" – nyilatkozta Martin.

A stúdió a cég legújabb stratégiai lépése, amellyel könnyebben tudja bemutatni játékait a tengerentúlon. A cég online játékokból származó negyedik negyedéves bevételének 23 százalékát tették ki a Kínán kívül is elérhető tartalmak.

A vállalat továbbá felkérte a Halo 4 vezető tervezőjét, Scott Warnert a TiMi Studios irányítására, ami az olyan ismert játékokat alkotta meg, mint például a Call of Duty: Mobile.

IllusztrációForrás: Imaginechina via AFP/Yao jun - Imaginechina/Yao Jun

A Tencenté egyébként a világ egyik legnépszerűbb videójátékát, a League of Legends-et alkotó Riot Games, valamint többségi tulajdona van a Supercell nevű vállalatban is, amely a Clash of Clans készítője. A League of Legends-szel havonta több mint 113 millió felhasználó játszik, az esport versenyeiket pedig több millióan követik élőben.

Múlt héten a Tencent további 40 új játéktervvel állt elő, mint például a Mobile Dungeon & Fighter, vagy egy új, több platformon is elérhető Pokemon játékkal, a Nintendóval közös fejlesztésben.

A vállalat részvényei a héten több mint nyolc százalékkal emelkedtek, 521 hongkongi dolláros (21 ezer forint) történelmi csúcsot érve el.