Rekordmagas lehet az arany árfolyama idén

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Az arany, melyet biztonságos menedéket nyújtó eszköznek is hívnak a befektetési piacon, szerdán elérte az unciánkénti 1 807 dolláros árfolyamot, és ezzel a legmagasabb napközbeni szintet hozta 2011. szeptember óta, amikor is 1 819 dollárért kereskedtek a nemesfémmel.
Vágólapra másolva!

A közel kilenc éves árfolyamcsúcs arra a hírre keletkezett, hogy a koronavírus oltóanyaggal kapcsolatos remények a vártnál gyorsabb gazdasági fellendülést hozhatnak.

Ole Hansen, a Saxo Bank nyersanyagstratégiájának vezetője szerint több oka van annak a feltételezésnek, hogy az arany árfolyama 2020 második felében tovább emelkedik majd, és az előrejelzések szerint a következő években a nemesfém új rekordot hozó árfolyamszintet is elérhet.

Az arany árfolyama akkor esett vissza, amikor a globális járvánnyal kapcsolatos intézkedések a csúcsponton voltak. Mindazonáltal Ole Hansen szerint

az arany az egyetlen kulcsfontosságú áru, amely eddig pozitív hozamot mutatott 2020-ban

és a harmadik negyedévben megjutalmazhatja a befektetőket a tavaszi veszteségek után.

Az elemző hozzátette, hogy több ok miatt is elérhet unciánként legalább 1800 dollárt az arany árfolyama az idén. Ilyen lehet az adósságszintet támogató magasabb infláció, a növekvő globális megtakarítások aránya és a geopolitikai feszültségek növekedése az Egyesült Államok novemberi elnökválasztása előtt.

Az arany árfolyama új csúcsokra emelkedhet az idén, több elemző szerint is Forrás: Shutterstock

Az előrejelzés nem sokkal azután érkezett, hogy a Goldman Sachs elemzői is azt állították, hogy az aranyárak 2020-ban tovább emelkedhetnek az adósságokkal kapcsolatos félelmek és az amerikai dollár gyengülése következtében. Az amerikai befektetési bank elemzői frissítették a három, a hat és a 12 hónapos aranyárak előrejelzését unciánként 1800/1900/2000 dollárra, ám a Saxo még nem adott ki ilyen előrejelzést.

Az RBC Capital Markets elemzői azonban lényegesen óvatosabbak az arany árfolyamának elkövetkezendő hónapokra vetített, tartósan emelkedő kilátásaival kapcsolatban.

Szerintük az unciánkénti 1600-1700 dolláros árfolyam tartóssága ugyanúgy valószínű, mint az egymást követő mindenkori csúcsok elérése,

hozzátéve, hogy összességében egyértelmű, hogy az arany árfolyamában most emelkedés történt. Véleményük szerint azonban a két lehetséges forgatókönyv valószínűsége, melyet az új koronavírus megbetegedések közelmúltbeli növekedése és az ebből fakadó gazdasági bizonytalanság övez, kiegyenlíti egymást.

Forrás: Cnbc.com