Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ aratás betakarít búzatábla dolgozik gabonatábla HÉTKÖZNAPI tarló magyar mezőgazdaság Magyarország
Somberek, 2018. június 12. Kombájn üríti a learatott búzát egy pótkocsira Somberek határában 2018. június 12-én. A szokottnál korábban indul a betakarítás az országban, a búza és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, kukoricából és napraforgóból viszont akár rekordtermés is lehet. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képet idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének átlaga szerint a térségben 131,3 millió tonna lágy búzát takarítanak be. Ez jóval elmarad a tavalyi 147 millió tonnától és inkább a két évvel ezelőtti 128,3 millió tonnához lesz közeli.

Illusztráció Forrás: MTI/Sóki Tamás

A lágy búzatermés különösen nagy mértékben Franciaországban és Nagy-Britanniában marad majd el a tavalyitól elsősorban amiatt, hogy a múlt év őszi esős időjárása sok helyütt megakadályozta a vetést.

Egyes szakértők szerint javította az idei terméskilátást Németországban és Lengyelországban a csapadékmennyiség júniusban, amikor az átlagoshoz képest kevésbé volt meleg.

Az elemzők szerint a román lágy búzatermés mennyiségét azonban már nem tudta érdemben befolyásolni a júniusi eső a tavaszi aszály után. Megfigyelők úgy vélik, hogy Oroszországban - amely a világ vezető búzaexportálója - minden összejött ahhoz, hogy idén kimagasló legyen a lágy búzatermés.