Ismerje meg a 10 leggazdagabb milliárdosnőt

Elképesztő gazdagság: nézd meg az iparmágnás 225 millió fontos luxushajóját
Vágólapra másolva!
A világ dollármilliárdosainak listáján 234 nő szerepel, akik összesen 927,4 milliárd dolláros vagyon felett rendelkeznek, és 29,4 milliárddal lettek gazdagabbak az előző évhez képest. Bemutatjuk a világ 10 leggazdagabb nőjét. 
Vágólapra másolva!

Sokan közülük elég jól átvészelték az elmúlt időszak gazdasági nehézségeit, hiszen csak alig valamivel több mint a felüknek csökkent a vagyona az egy évvel korábbihoz képest. Sőt, van olyan, aki még gazdagabb is lett, ilyen például a ranglista első helyét elfoglaló Alice Walton. Ellenpéldája a BMW-örökös Suzanne Klatten, aki a legnagyobb vagyonvesztést szenvedte el az élbolyban szereplő hölgyek között. Emellett tavaly még tízzel több név volt a női milliárdosainak listáján.

1. Alice Walton

Nettó vagyon: 54,4 milliárd dollár
Ország: Egyesült Államok
Vagyonának forrása: Walmart

Alice Walton Forrás: AFP/Getty Images/Rick T. Wilking

A Walmart áruházlánc alapítójának, Sam Waltonnak Alice az egyetlen leányörököse, aki az idén újra a világ legvagyonosabb asszonyának számít. Visszaszerezte ugyanis ezt a pozíciót a L'Oréal-vagyont megöröklő Francoise Bettencourt Meyerstől, aki tavaly megelőzte őt a Forbes rangsorában. A jelenlegi nehéz gazdasági körülmények ellenére vagyona 23 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A Walmart operatív irányításában nem vesz részt, ám tevőleges szerepet vállal a Walton-család alapítványának abban a programjában, amely 300 millió dolláros kötvénykibocsátással iskolai fejlesztéseket fog támogatni.

2. Francoise Bettencourt Meyers és családja

Nettó vagyon: 48,9 milliárd dollár
Ország: Franciaország
Vagyonának forrása: L'Oréal

Francoise Bettencourt-Meyers Forrás: AFP/Francois Guillot

A céget megalapító Eugéne Schueller unokája 2017-ben örökölte meg a hatalmas családi vagyont, miután édesanyja, az akkor a világ leggazdagabb nőjének számító Liliane Bettencourt 94 éves korában elhunyt. Vagyona 400 millió dollárral csökkent a tavalyi évhez képest, mivel a világjárvány hatására a L'Oréal cég részvényeinek árfolyama 12 százalékot zuhant március első felében (a Forbes mindig áprilisban jelenteti meg az adott évre vonatkozó rangsorát). Még ugyanebben a hónapban a vállalat bejelentette, hogy kézfertőtlenítő-szerek gyártásába fog, és ezzel járul hozzá a járvány elleni küzdelemhez.

3. Julia Koch és családja

Nettó vagyon: 38,2 milliárd dollár
Ország: Egyesült Államok
Vagyonának forrása: Koch Industries

Julia Koch Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ben Gabbe

Julia Koch idén került a világ legvagyonosabb női közé, miután tavaly, 79 éves korában meghalt férje, David Koch, akitől három gyermekével 42 százalékos részesedést örökölt a Koch Industriesben. Az eredetileg iowai születésű Julia még a nyolcvanas években költözött New Yorkba, ahol a divattervező, Adolfo asszisztenseként dolgozott.

4. Mackenzie Bezos

Nettó vagyon: 36 milliárd dollár
Ország: Egyesült Államok
Vagyonának forrása: Amazon.com

Jeff és Mackenzie Bezos még együtt Forrás: Getty Images/FilmMagic/Taylor Hill

Mackenzie Bezos szintén új szereplő ezen a ranglistán, miután tavaly júliusban lezárult a válóperes eljárása férjével, a világ leggazdagabb üzletemberének számító Jeff Bezosszal. Az egyébként irodalmi díjakkal is elismert novellista hölgy volt férjétől az Amazonban birtokolt részesedésének negyedét kapta meg. Mackenzie Bezos vagyonának felét azonnal jótékonysági célokra fordította.

5. Jacqueline Mars

Nettó vagyon: 24,7 milliárd dollár
Ország: Egyesült Államok
Vagyonának forrása: Mars Inc.

Jacqueline Mars (középen) unokái Graysen Airth (balra) és Katherine Burgstahler (jobbra) társaságában Forrás: Picture-Alliance via AFP/Ron Sachs

Jacqueline Mars bátyjával, Johnnal egyaránt egyharmadnyi részesedést örökölt a világszerte ismert édességgyártó vállalatban. A fennmaradó tulajdonrész felett elhunyt bátyjának, Forrestnek négy lánya rendelkezik. Jacqueline egyébként az igazgatótanács tagjaként közel húsz éven keresztül dolgozott a cégnél.

6. Yang Huiyan és családja

Nettó vagyon: 20,3 milliárd dollár
Ország: Kína
Vagyonának forrása: ingatlan vállalkozás

Yang Huiyan Forrás: AFP/Imaginechina/Fang Xing

A 38 éves, ingatlan-fejlesztésekkel foglalkozó hölgy 57 százalékos tulajdonrészt birtokol a hongkongi tőzsdén jegyzett Country Garden nevű cégben. A vállalat híressé vált arról, hogy a járvány kitörését követően automatizált ételkiszolgáló állomásokat állított fel Vuhanban az egészségügyi dolgozók részére.

A világ 10 leggazdagabb popsztárja

Világszerte minden évben kiemelt érdeklődés kíséri, hogy kik a leggazdagabb zenészek, kik kerültek be az adott évben a legtehetősebbek közé, illetve kik csúsztak ki az élbolyból. Az ilyen rangsorok bizonyos fokig csak közelítőleges adatokat tartalmaznak, ám mivel nyilvánosan hozzáférhető információkon, köztük ingatlan-nyilvántartásokon, adóbevallásokon alapulnak, ezért igencsak közel állnak a valósághoz.

7. Suzanne Klatten

Nettó vagyon: 16,8 milliárd dollár
Ország: Németország
Vagyonának forrása: BMW, gyógyszeripar

Susanne Klatten Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gebert

A BMW egyik örököseként, Suzanne Klatten vagyona 20 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ahogy az autóeladások visszaestek a pandémia hatására, a bajor autógyártó részvényei 24 százalékot veszítettek értékükből március első két hetében. Emellett a gyógyszeriparban érdekelt, valamint különleges kémiai anyagok gyártásával foglalkozó Altana egyszemélyi tulajdonosa és elnök-helyettese.

8. Laurene Powell Jobs és családja

Nettó vagyon: 16,4 milliárd dollár
Ország: Egyesült Államok
Vagyonának forrása: Apple, Disney

Laurene Powell Jobs Forrás: AFP/Getty Images/Steve Jennings

A 2011-ben elhunyt Apple-társalapító, Steve Jobs özvegye vezeti a félig filantróp, félig üzleti tevékenységet végző Emerson Collective névre keresztelt céget, amelyet 2016-ban alapított. Gazdagságáról februárban azt nyilatkozta a New York Timesnek, hogy „nem érdekli az öröklődés útján szerzett vagyon, és ezt Steve is ugyanígy gondolta. Ha jó sokáig élek, akkor ez a vagyon velem véget is ér." Vagyona egyébként 2,2 milliárd dollárral csökkent az egy évvel korábbihoz képest nem kis részben azért, mert a Disney részvényeinek ára elég sokat esett az elmúlt időszakban.

Ők a világ 10 leggazdagabb családja

A gazdagok társadalmi megítélése elég széles skálán mozog. Akár negatív, akár pozitív véleményt mondani azonban bárkiről sokkal könnyebb, mint mondjuk összetett pénzügyi kérdések elemzésével bajlódni, vagy bonyolult gazdasági folyamatokat napi szinten nyomon követni, majd azok megfelelő alkalmazásával sikeressé válni.

9. Zhong Huijuan

Nettó vagyon: 14,6 milliárd dollár
Ország: Kína
Vagyonának forrása: gyógyszeripar

Forrás: Hansoh Pharmaceutical

Zhong Huijuan a kínai gyógyszergyártó, a Hanson Pharmaceuticals elnöke, amely egyebek között onkológiai, pszichoaktív és cukorbetegség elleni készítmények gyártásával foglalkozik. A társaság részvényárfolyama idén január elejétől március közepéig – amikor Kínában a legerősebben tombolt a járvány - 10 százalékkal emelkedett. A milliárdos üzletember, a Jiangsu Hengrui Medicine-t irányító Sun Piaoyang házastársa.

10. Gina Rinehart

Nettó vagyon: 13,1 milliárd dollár
Ország: Ausztrália
Vagyonának forrása: bányaipar

Gina Rinehart Forrás: Getty Images/Matt King

A "kenguruk földjének" leggazdagabb embere foglalja el a 10. helyet az amerikai Forbes listáján, aki a vasércnek köszönheti a vagyonát. A híres vasérclelőhely-felfedező, Lang Hancock lányaként 1992-től a bányászattal és mezőgazdasággal foglalkozó Hancock Prospecting Group elnöki pozícióját tölti be. Vagyona 2 milliárd dollárral csökkent, mivel a koronavírus-járvány a vasérc-feldolgozó iparra is negatív hatással volt.