Penészes, egerek rágta élelmiszert foglaltak le Szabolcsban

Csaknem 236 tonna penészes, lejárt, szennyezett élelmiszert fedezett fel a Nébih Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - a vállalkozás milliós bírságra számíthat
Vágólapra másolva!
Mintegy 236 tonna, élelmiszerbiztonsági szempontból problémás terméket és élő rágcsálókat is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás fagyasztó tárolóiban. A bértárolást végző cégnél az élelmiszerek tételes átvizsgálása több napot vett igénybe, a problémás termékeket a szakemberek kivonták a forgalomból és megsemmisítésre utalták. A termékekért felelős bértároltató vállalkozás milliós bírságra számíthat.
Vágólapra másolva!

A Nébih szakemberei 2020. május végén tartottak élelmiszer-higiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bértárolást végző vállalkozásnál. A létesítményben tárolt fagyasztott élelmiszerek több napon át tartó, tételes átvizsgálása során mintegy 236 tonna esetében állapították meg az ellenőrök, hogy azok nem felelnek meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

A vizsgálat során

többek között egérürülékkel szennyezett, sérült csomagolású, penészes és lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű termékeket találtak a szakemberek.

Emellett nyomonkövetési szempontból nem megfelelő (jelöletlen, tétel azonosítására szolgáló adatot nem tartalmazó, továbbá hiányos dokumentációjú) élelmiszereket is tároltak a raktárban.

Csaknem 236 tonna penészes, lejárt, szennyezett élelmiszert fedezett fel a Nébih Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - a tárolást végző vállalkozás milliós bírságra számíthat Forrás: Nébih

A raklapok között, amiken a termékeket tárolták,

élő rágcsálók mozogtak, az egyiken pedig fagyott egértetemet is találtak a szakemberek.

A hatóság a kifogásolt termékeket kivonta a forgalomból, azok ismételt forgalomba hozatalát megtiltotta és elrendelte a megsemmisítésüket. A megsemmisítésre történő elszállítás a hatóság folyamatos jelenléte és felügyelete mellett történt.

A jogsértésekkel kapcsolatos eljárás folyamatban van, a felelős milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Az esetről videofelvétel is készült.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértéslistán.

Az ellenőrzés során készült videó és fényképek elérhetőek a Nébih honlapján.