Warren Buffett cége négymilliárd dollárért vásárolja fel a Dominion Energy földgázszállító és tároló hálózatát. Ez az első jelentős felvásárlás a Berkshire Hathaway-nél a járvány kezdete óta – összegzi a CNBC.

A konglomerátum 4 milliárd dollárt költ a Dominion Energy földgázszállítási és tároló hálózatát megvásárlására, beleértve az adósságokat is, amivel a teljes ügylet eléri a 9,7 milliárd dollárt.

Warren BuffettForrás: AFP/Avalon.red/Dennis Van Tine

Warren Buffett az évenkénti májusi tájékoztatóján arról beszélt a részvényeseknek, hogy a vállalat rekord mértékű, 137 milliárd dolláros készpénzállományt halmozott fel, mivel a járvány okozta tőzsdei hullámzás idején nem találkozott semmilyen kedvező vételi ajánlattal.

Nem csináltunk semmit, mert nem láttunk semmit, ami vonzó lenne– nyilatkozta Buffett.

Warren BuffettForrás: AFP/Paul Morigi

A Dominion számára az eladás egy újabb lépés a tiszta energiatermelés, vagyis a szél- és napenergia, valamint a természetes gáz használata felé. Az eladást követően a Dominion arra számít, hogy jövőbeni bevételeinek 90 százaléka közüzemi társaságoktól származik, amelyek 7 millió ügyfelet látnak el energiával olyan államokban, mint Virginia, Észak- és Dél-Karolina, Ohio és Utah.

A Dominion egyidejűleg bejelentette, hogy visszavonja a Duke Energyvel közös projektjét, amelynek keretében az Atlanti-óceán partja mentén épült volna csővezeték, mivel a 8 milliárd dolláros tervezet növekvő hatósági ellenőrzéssel és számos késedelemmel járt.

Warren BuffetForrás: AFP/Getty Images/Bill Pugliano

A vállalat elmondta, hogy működési költsége 3,37 dollár lesz részvényenként, míg korábbi előrejelzése szerint ez 5,6 dollár lett volna. Továbbá a társaság azt tervezi, hogy a negyedik negyedévben 94 centről 63 centre  csökkenti osztalékát.

Buffet vállalata mintegy 12 ezer kilométer hosszú földgázszállító hálózatra, valamint 25,5 milliárd köbméter kapacitású földgáztárolóra tett szert. A Berkshire ezzel az akvizícióval jelentősen növelte befolyását a földgáziparban, az Egyesült Államok teljes földgázszállításának 18 százalékát birtokolja most, a korábbi 8 százalék helyett.