Gyorsabb és egyszerűbb lesz az osztatlan közös tulajdon megszüntetése januártól - közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Pénteken ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő új jogszabályt, amely 2021. január 1-jén lép hatályba.

Az agrárminiszter azt mondta, hogy januártól az osztatlan közös tulajdon felszámolásához nem kell minden tulajdonos beleegyezése, azt 50 százalék plusz egy ember kezdeményezésével is el lehet indítani.

Az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésével javul a magyar mezőgazdaság versenyképességeForrás: MTI/Oláh Tibor

A folyamat gyorsaságát segíti, hogy nem kell földmérőt hívni, helyette egy informatikai program segítségével mérik ki a területeket.

Az új földrészleteknek szántó, rét, erdő esetén legalább egy hektárosnak, szőlő, gyümölcsös esetén minimum 3000 négyzetméteresnek, zárt kertek esetében pedig minimum 1500 négyzetméteresnek kell lennie.

A törvény célja, hogy erősödjön a tulajdonosi szemlélet, mert azáltal a föld minősége, termőképessége is javítható, és így a magyar mezőgazdaság is versenyképesebbé válhat - mondta az agrárminiszter.

Nagy István a műsorban beszélt arról is, hogy a sertéshús után a magyar zöldségekre, gyümölcsökre, juh, kecske és marha termékekre is kiterjesztik a származás helyéről szóló megkülönböztető jelzést, a tudatos vásárlás erősítéséért.

Ezek lesznek az új szabályok az élelmiszerek zászlós jelölésében

A kisebb húsboltoknak nem kell zászlózniuk 2020. július 15-től, a kicsi zöldségeseknek viszont igen. A húsboltban minden húst származási országonként zászlózni kell, a zöldségesben viszont csak a magyar árut - írja a Blokkk.com. 38 ezer élelmiszerbolt van az országban jelenleg, közülük a nagyobbak, szélesebb választékkal rendelkezők 19 ezer felett vannak.

Ez az intézkedés 2020. július 1-től lép hatályba.