Dinamikusan nő a külföldi utalások száma

Vágólapra másolva!
Míg a bankok közötti forintátutalások 2,6 százalékkal csökkentek éves összevetésben az első negyedévben, addig a forintszámlákról külföldre irányuló átutalások száma dinamikusan nőtt - írta a Világgazdaság hétfőn a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.
Vágólapra másolva!

Hozzáteszik: a 48 millió tranzakcióhoz képest elenyészőnek tűnik, hogy 6 százalékos növekedéssel 90,9 ezer ilyen tranzakció történt, ám a határon túlra irányuló forintutalások 12 124 milliárdos értéke már összevethető a bankközi forintutalások 48 507 milliárdjával. Az utalások értéke azt követően is dinamikusan nő, hogy tavaly az első negyedévben több mint 40 százalékos ugrást jegyzett fel a jegybank: akkor haladta meg először a 10 ezermilliárdot a külföldre irányuló forintutalások száma - jegyzi meg a lap.

A jegybank legfrissebb adatai szerint az év első három hónapjában éves bázison 10 százalékkal nőtt a külföldre indított utalások értéke, az egy utalásra jutó összeg 40 százalékkal emelkedett, meghaladta a 133 millió forintot. (Ebben a vállalati ügyletek nagy súllyal szerepelnek.) A belföldi forintutalások átlagos értéke 983 ezer forint volt az első negyedévben.

A devizaszámlák száma és kihasználtsága is nagyobb mértékben nőtt: a 404,3 ezer belföldi tranzakció 3,9 százalékos emelkedést takar, az ügyletek 5,286 ezermilliárdos összege 13,5 százalékos növekedésnek felel meg. E számlák esetében 983,8 ezer külföldi utalás volt az első negyedévben, az utalások értéke 30 százalékot meghaladó mértékben, 11 ezermilliárd forint fölé ugrott - írta a Világgazdaság.