Szárnyalnak a világ legnagyobb bányacégei

aranybánya
A picture taken on February 7, 2018 shows a general view of machines working in Agbaou gold mine, near Divo. - After three years of conflict, inhabitants who lost agricultural land, signed an agreement with Agbaou gold mine, operated by Canadian company Endeavour. (Photo by ISSOUF SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
A járvány utáni piaci rali a bányacégeket is a magasba emelte. A világ 50 legnagyobb bányavállalata ugyanis összesen nagyjából 250 milliárd dollárral növelte a piaci értékét az elmúlt időszakban – derül ki egy friss kutatásból.
Vágólapra másolva!

A világ 50 legértékesebb bányavállalata 249,5 milliárd dollárral növelte a piaci értékét a júniusban véget ért három hónap során, köszönhetően az arany és az ezüst drágulásának, a vasérc jelentős felívelésének, valamint az elmúlt időszakban tapasztalt rézpiaci ralinak – derül ki a Mining.com vizsgálatából.

Mindazonáltal a járvány utáni mélyrepülés számos vállalatnak okozott igen nehéz pillanatokat. Az év elején ugyanis még reális forgatókönyv volt, hogy az óriások összesített piaci értéke átlépje az 1000 milliárd dolláros álomhatárt, azonban a járvány elég gyorsan keresztülhúzta ezt az álmot.

Június végén viszont a top 50 bányacég piaci értéke már 957 milliárd dollár volt,

ami még mindig több mint 30 milliárddal marad el az év eleji szinthez képest, de már sokkal szebben fest, mint néhány hónappal korábban.

Komoly lendületet vettek az aranybányák az elmúlt hónapokban Forrás: AFP/Aline Lafoy / Hans Lucas

Nem meglepő, hogy az aranyban utazó vállalatok hajtották leginkább a piaci érték emelkedését az idei év első felében. A listán szereplő anyabánya-vállalatok összesen 70 milliárd dollárral növelték az értéküket.

A top 5-ös listára pedig most fölkerültek olyan cégek, mint a Newmont vagy a Barrick, miközben egyes, sokkal diverzifikáltabb kitermelésben utazó gigászok (Glencore, Anglo American) továbbra is komoly nehézségekkel küzdenek.

A Glencore a globális lista 10. helyére szorult vissza, miután idén eddig 34 százalékot veszített az értékéből

(amerikai dollárban számítva). Három évvel korábban a Glencore 3. helyezése még elég stabilnak számított. Ezzel párhuzamosan a Londonban jegyzett Anglo-American 3 helyezést esett, és a 9. helyre csúszott vissza – noha itt az értékvesztést jelenősen fokozta az angol font leértékelődése.

Mindeközben viszont az aranybánya-szektor olyan újabb szereplői, mint a B2Gold, a Yamana vagy az Evolution Mining feltörtek, és a top50-ből is kiszorítottak olyan ismertebb neveket, mint például KGHM lengyel rézbánya cég.

A Glencore volt a globális toplista egyik nagy vesztese Forrás: AFP/Sebastian Derungs

Összességében a piaci értékek alapján összeálló top 10-es listát a BHP Group vezeti (125,43 milliárd dollár), az ezüstérmet a Rio Tinto (109,69 milliárd dollár) szerezte meg, míg a harmadik helyre a vasércben és nikkelben utazó, brazil Vale (52,61 milliárd) került.

Az első 10-be az alábbi vállalatok kerültek még be (sorrendben): Newmont Goldcorp., Barrick Gold, Norlisk Nickel, Southern Copper, Fortescue Metals, Anglo American, Glencore.

Régiós összevetésben pedig az látszik, hogy míg az összesített piaci érték 30,9 százalékával az ausztrál cégek vezetik a rangsort (a második Kanada 17,3 százalékkal, a harmadik pedig az USA 11,3 százalékos részesedéssel), addig az értéknövekedést a kanadai cégek vezették.