Az Egyesült Államokban betilthatják a TikTok alkalmazást

TikTok videós alkalmazás
(FILES) In this file photo taken on December 14, 2018, a logo of the application TikTok is pictured in Paris. - The Indian government on April 16 ordered tech giants Google and Apple to take down the Chinese-owned Tiktok video app after a court expressed concerns over the spread of pornographic material, sources told AFP. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
Sorra jelentik be változtatásaikat, többnyire az adatszolgáltatás felfüggesztését a hongkongi nemzetbiztonsági törvény miatt a közösségi médiaszolgáltatók. A kínai kötődésű, rövid videók megosztására épülő TikTok pedig azt közölte, hogy minden tevékenységét leállítja Hongkongban.
Vágólapra másolva!

A TikTok "a közelmúlt eseményeivel" magyarázta a lépést. A TikTok a kínai Bytedance tulajdona, de igyekszik kommunikációjában nem hangsúlyozni kínai kötödését, miután jelenleg az egyik legnépszerűbb globális szolgáltatás. Nemrég kérte fel Kevin Mayert, a Disney előző vezetőjét, hogy irányítsa a céget.

A TikTok hangsúlyozta, hogy a felhasználók minden adatát az Egyesült Államokban levő szervereken tárolják, és akkor sem fognak semmit törölni, ha a pekingi kormány ezt kéri.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter ennek ellenére hétfőn arról beszélt, hogy az Egyesült Államok betilthat egyes online szolgáltatásokat, például a TikTokot, mert nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint rájuk. Pár hete az Apple szoftverfrissítésének bemutatását követően derült fény arra, hogy más appok között a TikTok is képes arra, hogy kémkedjen a felhasználók után, mert a program rendszeresen hozzáfér a felhasználók vágólapjához, és lemásol mindent róla.

Illusztráció Forrás: AFP/Joel Saget

Hétfőn a Facebook és a hozzá tartozó Whatsapp jelentette be, hogy leállítják a kínai kormányzat adatigényléseinek teljesítését. A Telegram titkosított üzenetküldő tudatta, hogy eddig sem osztott meg adatokat a hongkongi hatóságokkal, és ezután sem fog, mindaddig, amíg nem alakul ki "nemzetközi konszenzus" a városban zajló változásokról. A Twitter is bejelentette, hogy az új nemzetbiztonsági törvényt követően leállította a hongkongi adatigénylések értékelését és teljesítését. Nem tesz eleget ezeknek a Google sem.

Kedden az internetes konferenciahívások miatt a világjárvánnyal ismertté vált Zoom is bejelentette, hogy nem teljesíti a Hongkonggal kapcsolatos kormányzati adatigényléseket. A főleg szakmai kapcsolatépítésre szolgáló LinkedIn pedig a hongkongi rendfenntartó szervek kéréseinek teljesítését állította le. Ezek a szolgáltatások egyébként Hongkongon kívül Kína többi részén nem nagyon érhetőek el az internet központi ellenőrzése és korlátozása, az úgynevezett kínai nagy tűzfal miatt.

A törvény hatásai már abban a formában is érezhetők, hogy bár a közösségi médiaplatformokat a városban még nem korlátozzák,

rengeteg felhasználó már elkezdte törölni azokat a korábbi posztjait, amelyek miatt összeütközésbe kerülhetnek a törvénnyel. Sok üzlet is eltávolította kirakatából az olyan üzeneteket, amelyek a demokráciapárti tiltakozásokat támogatták. A törvény értelmében a hongkongi hatóságok töröltethetnek minden olyan bejegyzést, amely szerintük sérti a törvény előírásait, és ezt tetemes bírságokkal is szankcionálhatják.

Az új, Hongkongra szabottan kidolgozott jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldiekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy a jogszabály tovább gyengíti a hongkongi autonómiát.