Varga Mihály: A foglalkoztatottsági ráta tíz év alatt 54 százalékról 70 százalék fölé emelkedett

VARGA Mihály
Budapest, 2020. június 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázat első támogatói szerződéseinek átadásán a Pénzügyminisztériumban 2020. június 30-án. Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítő két program pályázatán. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A foglalkoztatás és a felnőttképzés fejlesztéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint Varga Mihály pénzügyminiszter a tanács keddi ülésén azt hangsúlyozta, hogy a munkahelyek megőrzése és újak létesítése a kormány egyik legfontosabb feladata, amit a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos támogatási programmal segít a következő hónapokban is.
A pénzügyminiszter kiemelte:

Az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredménye, hogy idén januárig jelentős mértékben, mintegy 840 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon:

a foglalkoztatottsági ráta a 2010-es 54 százalékról 70 százalék fölé emelkedett

- mondta Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásait mérsékeljék, és minél előbb megkezdődhessen a munkahelyek számának ismételt emelkedése.

- fogalmazott a tárcavezető.

Az ülésen elhangzott az is, ilyen a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályainak 2018 óta tartó átalakítása, amely legfontosabb eleme a vállalatközpontúság kialakítása és az adminisztratív akadályok lebontása volt. A hazai foglalkoztatási osztályok átalakításának első szakasza mintegy másfél évet vett igénybe, 2018-2020 között 15 megyére terjesztették ki, és a veszélyhelyzet kihirdetéséig számottevően tudta növelni a munkavállalók számát.

Az NVT a program folytatására és kiterjesztésére tett javaslatot, amelynek révén hatékonyan kezelhetők a térségi különbözőségek - áll a közleményben.