Ez a világ tíz legdrágább épülete

Abu Dhabi Arabic Peninsula ARCHITECTURE ASIA Day HORIZONTAL hotel business luxury hotel A világ legdrágább épületei
United Arab Emirates, Abu Dhabi, Al Ras Al Akhdar district, Emirates Palace Hotel
Vágólapra másolva!
A felhőkarcolók korában a világ egyes részein meghökkentő áron épülnek a legújabb szállodák, kaszinók és irodaházak. Az elmúlt évtizedben a Közel-Keleten költöttek a legtöbbet új épületekre, de Las Vegasban is impozáns építmények nőttek ki a földből. Bemutatjuk a világ tíz legdrágább épületét az inflációval korrigált áraik szerint. 
Vágólapra másolva!

10. Venetian Macao, Makaó (3 milliárd dollár)

Makaó legnagyobb kaszinó- és üdüllőkomplexuma a 39 emeletes Venetian Macao, amely egy Las Vegas-i kaszinóról mintáztak. A 980 ezer négyzetméter területű épület a legnagyobb kaszinó a világon, de emellett ez a legnagyobb egységes épület is (nem több részből áll). A komplexum hivatalosan 2007 augusztusában nyílt meg, összesen 3400 játékgép és 800 fogadóasztal található benne, de egy 15 ezer férőhelyes arénával is rendelkezik, ahol gyakran rendeznek koncerteket és nagyobb sporteseményeket.

Venetian Macao Forrás: AFP/Anthony Wallace

9. Istana Nurul Iman palota, Brunei Szultanátus (3,3 milliárd dollár)

A név magyarra fordítva annyit tesz, hogy a hit és a fény palotája. Az épületet 1984-ben húzták fel 200 ezer négyzetméteres, összesen 17 emeletes, de több földalatti emelet is található benne. Az épület egyébként világrekord is, hiszen ez a legnagyobb palota a Földön. Összesen 1788 szoba, 257 fürdőszoba, egy 5000 vendég befogadására képes bálterem és egy 1500 férőhelyes mecset is található benne, a garázsában pedig 110 autó tud parkolni. Mindemellett a palotában 564 csillár és 51 ezer izzó világítja meg a tereket, a közlekedésben pedig 44 lépcső és 18 lift segíti a vendégeket.

Istana Nurul Iman Forrás: Shutterstock

8. Wynn Resort, Las Vegas, USA (3,4 milliárd dollár)

A gyakran csak Wynnként emlegetett luxus kaszinó- és üdülőkomplexum 187 magas és 45 emeletes. Összesen 2716 szoba található benne, amelyek közül a legkisebb 59 négyzetméteres, a legnagyobb lakosztály pedig 300 négyzetméteres. A komplexumban van egy 10 ezer négyzetméteres kaszinó, de saját plázája is van. A Wynn szerepel többek között a 2012 című katasztrófafilmben, és a szállodához tartozó koncertteremben fellépett Beyoncé is.

Wynn Resort Forrás: hemis.fr via AFP/GIUGLIO Gil

7. Emirates palota, Abu Dhabi (3,8 milliárd dollár)

Az Abu Dhabiban található ötcsillagos luxushotel építése 2001 októberében kezdődött, és a Kempinski üzemeltetésében 2005 januárjától fogad vendégeket. A szálloda 394 lakosztályból áll, két spa, 40 üzleti tárgyaló található benne és egy 1,3 kilométeres hosszú strandszakasz tartozik hozzá. Megnyitásakor ez volt a világ harmadik legdrágább szállodája, és gyakran ad otthont koncerteknek is. A legjelentősebb eddig Christina Aguilera, Back To Basics turnéjának koncertje volt, amelyet 15 ezer ember látott.

Emirates palota Forrás: hemis.fr via AFP/GUIZIOU Franck

6. A bukaresti parlament, Románia (3,9 milliárd dollár)

A bukaresti parlament a világ legnehezebb épülete 4 milliárd kilogrammos becsült súlyával, 84 méter magas, alapterülete pedig 365 ezer négyzetméter. Az építményt Anca Petrescu tervezte és közel 700 építész dolgozott a tervezésén, az építkezés 13 évig tartott 1984-től 1997-ig, de még így sem sikerült teljesen befejezni. A gyakran palotának is nevezett parlament megépítését Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor rendelte el, az építése során - állítólag - több ezer munkás vesztette életét. A bukaresti parlament 3,9 milliárd dolláros árával a világ legdrágább adminisztrációs épülete, a fűtésre és az elektromosságra pedig Románia 6 millió dollárt költ évente, amellyel egy közepes méretű román várost is el lehetne látni energiával. Régen itt állt Bukarest központja, így a parlament megépítéséhez 40 ezer embert kellett elköltöztetni és hét négyzetkilométernyi épületet kellett lerombolni. Az építkezésen - becslések szerint - több mint 20 ezer munkás dolgozott, napi három műszakban.

A bukaresti parlament Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

5. One World Trade Center, New York, USA (4,1 milliárd dollár)

A felhőkarcoló azon a helyen áll, ahol korábban a 2001. szeptemberi terrortámadásban megsemmisült World Trade Center magasabbik épülete volt. A One World Trade Center 65 ezer négyzetméteres és 541 méter magas, 104 emeletes. Magassága a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásának esztendejével megegyező, 1776 láb. Ez jelenleg a legmagasabb épület New Yorkban.

One World Trade Center Forrás: PhotoAlto via AFP/Pablo Camacho

4. The Cosmopolitan, Las Vegas, USA (4,4 milliárd dollár)

A 2010 decemberében megnyitott komplexum két 184 méter magas toronyból, a Chelsea-ből és a Boulevard-ból áll. A szállodában 3027 szoba van, de az épülethez egy 10 ezer négyzetméteres kaszinó is tartozik. Emellett 28 ezer négyzetméteren találhatóak benne éttermek és különböző üzlethelyiségek is. 2013-ban a The Cosmopolitan elnyerte a világ legjobb szállodája címet, 2015-ben pedig a Condé Nast Traveller aranylistájára került fel, mint a világ egyik kiemelkedő hotelje. A Cosmopolitan ad otthont a Marquee Nightclub & Dayclubnak is, amely az Egyesült Államok legtöbb bevételét termelő szórakozóhelye volt 2012-ben.

The Cosmopolitan Forrás: Getty Images/Ethan Miller

3. Apple Park, Cupertino, USA (5 milliárd dollár)

Az Apple cupertinói központja 2017-ben készült el. A Norman Foster által tervezett kör alakú épületet sokan űrhajónak is szokták becézni. A 71 hektáron elterülő komplexum 12 ezer dolgozó munkahelye. Az épület 260 ezer négyzetméteres és négyemeletes, a körgyűrű belső részén pedig hatalmas zöld terület található, ahogyan Steve Jobs megálmodta. Az Apple Park a világ egyik legenergiahatékonyabb épülete. A tetőn elhelyezett napelemek nappal az energiafelhasználás 75 százalékát képesek fedezni, a fennmaradó energiaszükségletet pedig bioüzemanyaggal és természetes gázokkal fedezik. A komplexum területén hét kávézó mellett egy 1900 négyzetméteres menza is található, ahol a benti részen 600 ember, a külsőn pedig 1750 dolgozó képes egyszerre étkezni.

Apple Park Forrás: AFP/2017 Getty Images/Justin Sullivan

2. Marina Bay Sands, Szingapúr (6,2 milliárd dollár)

A 2010-ben átadott szállodai komplexum világszerte egyedülálló kialakítása miatt is Szingapúr egyik nevezetességnek számít, elsősorban azért, mert a Forma 1-es futamok alatt gyakran látható a közvetítésekben. A szállodai részen 120 ezer négyzetméteren 2561 szoba található, de a komplexumban bevásárlóközpont, múzeum, hatalmas mozi és egy gyakran híres séfeket felvonultató étterem is helyet kapott. A Marina Bay Sandsnek kaszinója is van, amely 500 asztallal és 1600 nyerőgéppel a világ egyik legnagyobbja. A három toronyból álló szálloda és kaszinó tetején egy óriási függőleges építmény is elhelyezkedik, amelynek hossza 340 méter.

Marina Bay Sands Forrás: AFP/Roslan Rahman

1. Abrádzs al-Bajt, Mekka, Szaúd-Arábia (16 milliárd dollár)

A hét felhőkarcolóból álló épületkomplexum több rekordot is tart, hiszen ebben található a világ legmagasabb szállodája mellett a legmagasabban lévő óratorony is. A torony tetején lévő óránál szintén nincs nagyobb, a Big Ben órájánál ugyanis több mint hatszor nagyobb. Mind a négy óralap 46 méter átmérőjű, az órát pedig 2 millió LED lámpa világítja meg. A komplexum legmagasabb tornya 601 méteres, és ez egyben Szaúd-Arábia legmagasabb tornya is. Érdekesség, hogy az órát akár 25 kilométerről is lehet látni.

Abrádzs al-Bajt Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh