Hat mozilánc is beperelte New Jersey kormányzóját

2020.07.09. 11:33

A Reuters értesülései szerint hat nagy mozilánc perelte be New Jersey kormányzóját, köztük az AMC, a Cinemark és a Regal Cinemas. A vállalatok arra panaszkodnak, hogy Phil Murphy kormányzó megengedte a bevásárlóközpontok, templomok és üzletek újranyitását, de a mozikat továbbra is zárva tartotta.

A moziláncok azzal vádolják New Jersey kormányzóját, hogy nem segített eleget a szektornak, sőt hátráltatta a mozik újranyitását, ráadásul időpontot sem tűzött ki a lehetséges újranyitással kapcsolatban, miközben a templomokba, bevásárlóközpontokba és a különböző üzletekbe már újra bemehetnek az emberek.

IllusztrációForrás: AFP/Frederic J. Brown

A vádak szerint a kormányzó megsértette a moziláncok alkotmányos jogait és korlátozta a szólásszabadságot, valamint késleltette a szektor talpraállását. Ez az első ilyen per a járvány kitörése óta, de valószínűleg még sok másik követi majd, hiszen bizonyos ágazatok szereplői úgy érzik, hogy a döntéshozók intézkedései miatt kerültek kilátástalan helyzetbe.

A moziláncok szerint ugyan a COVID-19 egy veszélyes vírus, amely súlyos egészségügyi kockázattal jár, de a kormányzó azon intézkedése, hogy minden mozi zárjon be határozatlan időre nem nevezhető fairnek és szükségesnek sem.