Kiderült, melyik részvényért rajong a legendás befektető

Premiere of The Post USA Washington actors 14.12.2017 PHOTOCALL premiere film industry Warren Buffett at the Washington, DC Premiere of The Post at The Newseum. Washington, DC - Thursday December 14, 2017.
Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Noha a legendás amerikai befektető, Warren Buffett híres a megfontolt és diverzifikált befektetéseiről, a friss adatok szerint azonban a céges portfóliójának majdnem fele egyetlen vállalat papírjából áll.
Vágólapra másolva!

Jelentősen bevásárolt az Apple részvényeiből Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt időszakban

a Berkshire több mint 91 milliárd dollárra növelte az Apple-ben fölvett részvénykitettségét,

amivel mostanra a vállalat teljes, 214 milliárd dolláros portfóliójának 43 százalékát az Apple uralja. Vagyis a cég befektetéseinek majdnem a fele egyetlen papírban van.

Warren Buffett külön "üzletágként" tekint az Apple-befektetéseire Forrás: AFP/Paul Morigi

Ezzel egyébként a Berkshire Hathaway az Apple nyilvánosan kereskedett részvényeinek nagyjából 5,5 százalékát birtokolja.

Mindazonáltal ez a stratégia egyelőre igencsak kifizetődő Buffett számára.

Az iPhone gyártójának részvénye ugyanis idén 24 százalékot emelkedett, ami 18 milliárd dollárral növelte meg a Berkshire kitettségének értékét.

2019 eleje óta pedig a Berkshire Apple-ben fölvett részesedése (245 millió darab részvény) 150 százalékkal növelte az értékét, vagyis a cég több mint 55 milliárd dollárt keresett a technológiai óriással.

Az Apple részvényárfolyamának alakulása 2019 eleje óta Forrás: Investing.com

A fentieket figyelembe véve nem véletlen, hogy maga Buffett februárban úgy nyilatkozott, hogy szerinte az Apple jelenleg a világ egyik legjobb befektetésének számít.

Akkor hozzátette, nem is egyszerű befektetésként, hanem inkább a Berkshire egyik „üzletágaként" tekint az Apple-befektetésekre.

A Berskhire adataiból kiderül az is, hogy a vállalat összesen 46 részvényt tart a portfóliójában, és ha nem számoljuk a második legerősebb pozíciót (Bank of America), akkor az összes többi papír együttes szerepe is kisebb, mint az Apple-ben szerzett részesedés.

Buffett egyébként nem az egyetlen piaci szereplő, aki kiemelten bízik az Apple sikerében. Nemrég egy fiatal befektető, Ryan Cohen nyilatkozta, hogy miután eladta a Chewy nevű cégét több mint 3 milliárd dollárért, az egész összegből lényegében két részvényt vásárolt, amelyből az egyik az Apple papírja volt.