Hazai piacszerzést vár az egészségipar

VARGA Mihály
Budapest, 2020. június 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázat első támogatói szerződéseinek átadásán a Pénzügyminisztériumban 2020. június 30-án. Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítő két program pályázatán. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Üdvözli a kormány 50 milliárd forintos támogatási programját a Magyar Egészségipari Gyártók Szövetsége (MEGYSZ); Zettwitz Sándor, a szövetség alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a hazai ellátásban a magyar gyártók csak 18 százalékkal részesednek, a szövetség célja ennek az aránynak a növelése.
Vágólapra másolva!

A szövetség tagvállalatai termékeik jelentős részét exportra gyártják, ezért a világpiacon is versenyképesek.

A lap csütörtöki számában emlékeztet, hogy Varga Mihály az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztését célzó, ötvenmilliárd forint keretű támogatási programot úgy indokolta: Magyarországnak érdeke, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, mert így a járvány újabb hulláma esetén sem lesz kiszolgáltatva a nemzetközi piacnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Soós Lajos

A támogatásból többek között meglévő gyártók bővíthetik kapacitásaikat, de zöldmezős beruházásként teljesen új kapacitások kiépítésére is lehetőség lesz.

Zettwitz Sándor a lapnak nyilatkozva elmondta: az intézkedés hathatós segítséget nyújt a vállalatok fejlődéséhez és ahhoz is, hogy növeljék a hazai ellátásban a magyar termékek arányát, de ne csak a Covid-19-járvány kezeléséhez szükséges termékek esetében.

A tervek szerint a fejlesztéssel elérhető a hazai egészségipar részesedésének számottevő növelése a hazai ellátásban, amit alátámaszt a közbeszerzési eljárások változtatását is elrendelő kormányhatározat - tette hozzá.