Több tízezer hazai munkahelyet sikerült eddig megvédeni

VARGA Mihály
Budapest, 2020. június 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázat első támogatói szerződéseinek átadásán a Pénzügyminisztériumban 2020. június 30-án. Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítő két program pályázatán. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A héten több új beruházás is indult Magyarországon, és kiderült az is, hogy négyezer vállalkozás még a nyáron megkaphatja az igényelt támogatást, a lakossági adóterhek pedig továbbra sem fognak növekedni. Januártól a kereskedők kötelesek lehetővé tenni az elektronikus fizetést, ezzel nemcsak a vásárlóknak lesz egyszerűbb a dolguk, hanem folytatódik a feketegazdaság visszaszorítása elleni küzdelem. A tervek szerint marad a 15 ezer forintos határ a bankkártyás érintős fizetéseknél. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatottsági ráta tíz év alatt 54 százalékról 70 százalék fölé emelkedett

Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács legutóbbi ülésén azt hangsúlyozta, hogy a munkahelyek megőrzése és újak létesítése a kormány egyik legfontosabb feladata, amit a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos támogatási programmal segít a következő hónapokban is.

Varga Mihály pénzügyminiszter


Forrás: MTI/Soós Lajos

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a kormány a piaci igényekhez igazított intézményrendszerrel, a munkaerőtartalékok felkutatásával, a képzési rendszer rugalmasabbá tételével segíti a cégeket a megfelelő munkaerő megtalálásában. Felidézte, az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredménye, hogy idén januárig jelentős mértékben, mintegy 840 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon: a foglalkoztatottsági ráta a 2010-es 54 százalékról 70 százalék fölé emelkedett.

Új munkahelyek jönnek létre Somogy és Komárom-Esztergom megyében

Schanda Tamás Esztergomban, ahol a Spori Print Vincze Kft. nyomdájában adott át támogató okiratot, közölte, hogy a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi akcióterv keretében Komárom-Esztergom megyében eddig 9287 dolgozónak igényeltek különféle bértámogatásokat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára megjegyezte: 632 dolgozó számára munkahelyteremtő bértámogatásra, 8655 ember esetében pedig munkahelyvédelmi bértámogatásra nyújtottak be igényt a megyében.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára Forrás: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Szijjártó Péter pedig Csurgón, a Topesa Kft. szerződésátadási ünnepségén beszélt arról, hogy Somogy megyében 39 vállalat 16,5 milliárd forintnyi fejlesztést hajt végre, 8 milliárd forintnyi kormányzati támogatással, amellyel 6600 munkahelyet védenek meg. A magyar gazdaság életerejét mutatja, hogy 806 vállalkozás nyújtott már be pályázatot és nyert 169 milliárd forintnyi kormányzati támogatást, amelynek révén 377 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg az országban - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Négyezer vállalkozás még a nyáron megkaphatja a támogatást

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a héten arról beszélt, hogy augusztus végéig közel négyezer vállalkozás kaphatja meg a számára megítélt támogatást a Gazdaságvédelmi akcióterv vállalkozások technológiai megújítását segítő két programjának pályázatán, vagyis a pályázat kiírásától számítva 3 hónapon belül megérkeznek a cégekhez egy összegben a megítélt források.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Kovács Attila

Hozzátette, hogy a Gazdaságvédelmi akcióterv két programjában a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) és a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) esetében a jelenleg látható folyamatok alapján csak a cégeken múlik, hogy mikor jutnak a pénzükhöz az úgynevezett feltételes visszatérítendő konstrukcióban.

Továbbra sem nőnek a lakossági adóterhek

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint nem nőnek a lakosság és a kisvállalkozók adóterhei, a többletterheket elsősorban a tőkeerős csoportoknak kell vállalniuk. Az államtitkár úr hangsúlyozta, hogy Európában másutt általános adóemeléseket fontolgatnak a döntéshozók, a magyar kormány viszont azt tartaná igazságosnak, ha a pénzintézetek és a jelentős piaci erőfölénnyel rendelkező kiskereskedelmi üzletláncok fizetnének többet.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Izer Norbert közölte, hogy a közvetlen támogatások és a járvány elleni védekezési költségek elérték a 600 milliárd forintot, de a gazdaságvédelem ennél jóval nagyobb teher, összege az adókedvezményeket, a hitelmoratóriumokat, a hitel- és garanciaelemeket is beleszámolva a GDP 20 százalékára tehető. A bankok járványügyi különadója, és a kiskereskedelmi különadó a kormány számításai szerint összesen 91 milliárd forinttal járulhat hozzá a válságkezeléshez.

Marad a 15 ezer forintos értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél

A jegybank azt javasolja, hogy maradjon meg a 15 ezer forintos értékhatár a bankkártyás érintős fizetéseknél. Erről Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója beszélt. Mint mondta,

az értékhatár megemelését a jegybank javasolta, azt később kormányrendelet is megerősítette, 2020. december végéig. Az intézkedés áttételesen csökkentette a vírus terjedésének kockázatát.
Az igazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az értékhatár bevezetésére kockázatot jelenthetett volna a visszaélések számának növekedése, információik szerint azonban nem nőttek a visszaélések.

Januártól a kereskedők kötelesek lehetővé tenni az elektronikus fizetést

A héten Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában mondta el, hogy januártól - bizonyos kivételekkel – a kereskedők kötelesek lesznek lehetővé tenni az úgynevezett elektronikus fizetést, a változtatás a feketegazdaság ellen is hatásos lehet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Felidézte, hogy a parlament által múlt héten elfogadott módosítás megköveteli a kereskedelem online kasszát használó szereplőitől, hogy garantáljanak készpénzmentes fizetési lehetőséget. Szóba jöhet a bankkártyás vagy telefonos fizetés elfogadása, ez esetben POS terminált kell rendszeresítenie az üzletnek. Megfelelő az is, ha a kereskedő az azonnali banki átutalás lehetőségét kínálja fel, illetve, hogy a fogyasztó telefonja segítségével utalja át a vételárat.

Erősödnek a magyar vállalkozások

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a zalaegerszegi inkubátorház új csarnoképületének átadásakor beszélt arról, hogy a zalaegerszegi ipari park fejlődése azt jelzi, hogy egyre több magyar vállalkozás erősödik, és keres kiváló adottságokkal rendelkező infrastrukturális környezetet, ahol megtalálják számításaikat.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, hogy 317 millió forint európai uniós pályázati forrásból - amelyhez az önkormányzat 3 millió forint támogatást biztosított - 1622 négyzetméteres csarnoképülettel bővítették az inkubátorházat. A beruházással a termelő vállalkozások számára szeretnének inkubációs szolgáltatást nyújtani. A csarnoképületben az 50 főt foglalkoztató Soulum Factory Kft. - terméktől és megrendeléstől függően - 10-20 ezer négyzetméter tölgyfapadlót gyárt havonta.

Önellátó lesz Magyarország az egészségügyi védőfelszerelésekben

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy a magyar kormány ötvenmilliárd forintos kerettel támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére. A pénzügyminiszter kiemelte:, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, mert így a járvány újabb hulláma esetén sem lesz kiszolgáltatva a nemzetközi piacnak.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Yichuan Cao

A kormány célja, hogy felkészüljön egy esetleges következő járványhelyzetre, valamint arra, hogy folyamatosan biztosítható legyen az egészségügyi ellátás. A kórházi adósságrendezéskor megkezdett munkát folytatva a Pénzügyminisztérium egyeztetéseket kezdett olyan egészségipari szereplőkkel, amelyekkel lehetőség van a szükséges kapacitások megteremtésére.

Jól működik a hazai kutatás-fejlesztési rendszer

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Fokozatváltás 2.0 - Újraindítás címmel tartott online konferencia megnyitóján elmondta, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) rendszer megmutatta, hogy minden körülmények között tud működni, sikeres volt a koronavírus-járvány idején a kutatók munkája, tudása a védekezésben, hiszen száznál több projektjavaslatot adtak be, egyebek közt négy lélegeztetőgépet fejlesztettek, és megkezdődött ezek gyártása.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A miniszter kiemelte, hogy jövőre tovább emelkedik a kutatás-fejlesztési és innovációs forrás, példaként említette, hogy 22 milliárd forinttal növekszik az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat költségvetése. A felsőoktatási intézményekben modellváltás valósul meg, az egyetemek köré tudományos és innovációs parkok szerveződnek, a már létrejöttek helyzetét és finanszírozását a kormány hamarosan áttekinti.

Több mint 54 milliárd forintnyi kedvezményes hitelt igényeltek a gazdák

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, hogy több mint 54 milliárd forint értékben már mintegy 3000 gazdálkodó igényelt kedvezményes hitelt a forgóeszköz-finanszírozást segítő Agrár Széchenyi Kártya Plusz konstrukcióban.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az államtitkár ismertette, hogy számos lényeges kormányzati döntés született az elmúlt időszakban, amely hatékonyan járul hozzá a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozásához. Ezek közé tartozik a 25 milliárd forintos, a nyár folyamán igényelhető vissza nem térítendő támogatási csomag a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők számára, valamint annak a beruházási pályázati csomagnak a kidolgozása, amelyből az állattenyésztés 50 milliárd forinttal, a kertészeti ágazat 30 milliárd forinttal részesül.

Újabb rekordhete volt a Teslának

A Tesla részvényei hétfőn megközelítették a cég negyedik rekordját is, miután az elektromos járműveket gyártó vállalat, majd ezt követően a Wall Street elemzői is, felemelték a cég várható árfolyamcélját. A Tesla részvények 13,5 százalékkal 1.371,58 dollárra emelkedtek, az elmúlt öt napban pedig összesen 42,9 százalékkal erősödtek.

Illusztráció Forrás: AFP/2013 Getty Images/Bill Pugliano

Ryan Brinkman, a JPMorgan elemzője szerint 7,3 százalékkal fog növekedni a cég részvényára, ugyanakkor Brinkman célja továbbra is a legalacsonyabb a FactSet által megkérdezett 32 elemző közül, akik átlagosan 43,5 százalékos növekedést prognosztizálnak.