Egyelőre nem várható, hogy a kínai jüan stabil alternatíva legyen az amerikai dollárral szemben a biztonságos befektetési eszközök piacán – vélik a Citi elemzői. A szakértők szerint ugyanis a kínai devizából számos olyan tulajdonság hiányzik, amely valódi biztonságos menedékként pozícionálná a fizetőeszközt.

Noha globálisan is érezhető, hogy egyes országok igyekeznek leépíteni a jelentős dollárfüggőségüket, az amerikai fizetőeszköz még mindig az egyik legbiztonságosabb befektetésnek számít a világpiacon.

És noha Kína komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy globálisan is meghatározó fizetőeszközként pozícionálja a jüant, a Citi elemzői szerint a kínai deviza egyelőre még nagyon távol áll attól, hogy lenyomja a dollárt.

A bank egyik szakértője, Ebrahim Rahbari a CNBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, nagyon szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a jüan önmagától képes lenne elérni a hagyományos menedékeszköz státuszt.

Rahbari kifejtette, a menedékeszközöknek több olyan tulajdonságuk van, amelyeket a kínai jüan nem tudhat magáénak. Ezek az eszközök ugyanis hosszú távú, relatíve stabil értékállósággal bírnak. Rövidebb távon pedig valódi menedéket jelentenek a befektetők számára, ha beüt egy válságos időszak. Rahbari szerint elég világos, hogy a jüan jelenleg nem nevezhető ilyen eszköznek.

A jüan egyelőre még nem megfelelő menedékeszköz a globális piaconForrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a kínai piacok sajátosságai miatt igen nehéz hozzáférni a jüaneszközökhöz, ami jelentősen hátráltatja a jüant abban, hogy a dollár alternatívája lehessen. 

A jüan az elmúlt napokban jelentősen erősödött, ahogy a kínai részvénypiac is komoly emelkedést produkált. A Shanghai Composite index például csak hétfőn közel 6 százalékot izmosodott.

Rahbari úgy látja, a jüan teljesítménye sokkal inkább azt tükrözi, milyen általánosabb folyamatok tapasztalhatók Ázsiában. Jelenleg a jüan ereje annak köszönhető, hogy az ázsiai gazdaságok gyorsabban állnak talpra a koronavírus-járvány miatti megrázkódtatásokból, mint a nyugati országok, ami komoly előnyt jelent az egyes piacokon, és felhajtja a jüan értékét is. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a jüan napjainkban valódi alternatíva volna az amerikai dollár ellenében, legalábbis biztonságos menedékeszközként.