Idén nyáron már új csúcsokat dönthet a részvénypiac

tőzsde, Wall Street, USA, New York
A New York-i tőzsde (illusztráció).
Vágólapra másolva!
Bár az amerikai részvénypiac historikus távlatban manapság igen drágának számít, a JPMorgan elemzői szerint jelenleg nem ez a legfontosabb szempont a befektetők számára. A banknál úgy látják, a következő hetekben még tovább folytatódhat az emelkedés, és idén nyáron már új történelmi rekordok jöhetnek.
Vágólapra másolva!

A vállalati profitokhoz és profitvárakozásokhoz képest az amerikai részvényárfolyamok ma igen magasan forognak, vagyis általában elmondható, hogy a részvénypiac drágának vagy túlárazottnak számít.

Jelenleg azonban nem ez a legfontosabb szempont a befektetők szemében – mondja a JPMorgan egyik vezető stratégája. Marko Kolanovic szerint ugyanis sokkal fontosabb, hogy

a részvények és a kötvények árának összehasonlítása alapján a részvények még mindig olcsónak számítanak

– köszönhetően a kötvényhozamok jelentős csökkenésének.

A járvány miatt ugyanis számos központi bank komoly élénkítéseket hajtott végre – kamatcsökkentések, eszközvásárlások –, ráadásul sok befektető elmenekült a részvénypiacról a tavaszi összeomlás idején. Mindez pedig végső soron azt eredményezte, hogy az alapkezelők és az egyéni befektetők tömegével öntötték a tőkét a kötvénypiacra. Idén nyáron azonban ez a trend megváltozhat, és sokmilliárd dollár térhet vissza hirtelen a részvénypiacra – mondja Kolanovic.

Erős nyara lehet a részvénypiacnak Forrás: NurPhoto/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A folyamat hátterében elsősorban azok az alapkezelők állhatnak, amelyek elsősorban matematikai algoritmusok alapján fektetnek be. Ezek a szereplők korábban szinte automatikusan kiszálltak a részvénybefektetésekből, ahogy tavasszal az árfolyamok elkezdtek zuhanni.

Ezek az alapkezelők ugyanis bizonyos piaci szintek elérésekor automatikusan reagálnak. Ha például a részvénypiaci volatilitást (kilengéseket) mérő VIX index tartósan lemegy 30 pont alá ezen a nyáron, akkor az alapkezelők programja azt fogja jelezni, hogy érdemes befektetni.

Ami végső soron több százmilliárd dollárnyi tőkebeáramlást jelentene a részvényekbe.

Kolanovic számításai szerint pedig ebben az esetben nagyjából 400 milliárd dollárnyi tőke indulhat meg hirtelen a részvénypiac felé, mivel az alapkezelők igyekeznek elérni, hogy a részvénykitettségük visszatérjen a historikus medián szintjére. Következésképpen, ha ezen a nyáron csökken a feszültség a részvénypiacon, akkor jelentős emelkedések várhatók, az amerikai indexek pedig új rekordokat dönthetnek – tette hozzá az elemző.

Mindazonáltal az elemző úgy látja,

az egyes részvények között komoly eltérések lehetnek az erősödések tekintetében.

Az olyan papírok ugyanis, mint az Amazon, az Apple vagy a Tesla különösen jól teljesíthetnek a következő időszakban.