Megfeleltek az UV-szűrés előírásainak a vizsgált napszemüvegek

Ne csak divatos, hasznos is legyen a napszemüveged
Vágólapra másolva!
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriuma tíz felnőtt és tíz gyermeknapszemüveg fényáteresztését vizsgálta. Mindegyik termék UV-szűrése megfelelt, két napszemüvegen a feltüntetett tájékoztatás eltért a mérés eredményétől, egy szemüveg kerete pedig sérülést okozhat.
Vágólapra másolva!

A nyári időszak szinte elengedhetetlen kelléke a napszemüveg. Sokan egyszerű divatcikként tekintenek rá, pedig szigorú előírások vonatkoznak rájuk, mivel úgynevezett szemvédő eszköznek minősülnek. A napszemüveg lencséjének anyaga színezett polikarbonát, amelynek sötét színe a napsugárzás zavaró hatását csökkenti, anyaga pedig az ultraibolya sugárzás elnyelésével, visszaverésével védi a szemet.

A napszemüvegeket a gyártók nullától négyig, öt kategóriába sorolják be

aszerint, hogy gyenge vagy erős napsugárzás elleni védelemre ajánlják azokat. A kategóriajelöléseket a napszemüvegen vagy a címkén kell feltüntetni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

– mondta el Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Az ITM idei fogyasztóvédelmi ellenőrzésének megnyugtató eredménye, hogy mindegyik napszemüveg UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt UV400 vagy 100 százalékos UV-szűrés értéknek: a termékek tehát nemcsak a kategóriájuk szerint előírt UV-szűrést teljesítik, hanem annál nagyobb mértékben szűrik a nap káros sugarait.

A vizsgált felnőtt napszemüvegek közül egy esetben fordult elő, hogy azt a gyártó 3-as kategóriába sorolta, azonban a laboratóriumi mérések alapján valójában a 4-es kategóriába tartozik.

Ez a termék erősebb mértékben véd ugyan a napsugárzás ellen, de már annyira sötétített, hogy gépjárművezetéshez nem használható biztonságosan, amiről előzetesen tájékoztatni kell a vásárlót. A fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a termék polcról való levételét és a vásárlóktól való visszahívást is.

Illusztráció Forrás: Pixabay

Szintén nem felelt meg a szűrőkategóriába sorolásnak az a gyermek napszemüveg, amely a mérés alapján 2. kategóriába sorolható, így kevésbé véd az erős napsütés ellen, mint a rajta szereplő 3. kategória jelölés. UV-szűrés szempontjából viszont ez a szemüveg is megfelelő védelmet nyújt, ezért a használata biztonságos.

A hatóság arra kötelezi a forgalmazót, hogy helyes címkével lássa el a terméket, amely a megfelelő információk feltüntetése után forgalomban maradhat.

A napszemüvegek lencséje mellett azokat a részeket is vizsgálta a labor, amelyek érintkeznek a használóval. Egy felnőtteknek készült napszemüveg esetén megállapították, hogy a keret éles széle a napszemüveg nyitásakor és összezárásakor felsértheti a kezet. A napszemüvegeket úgy kell kialakítani, hogy olyan érdesség, éles szélek, kiálló részek, amelyek túlzott irritációt vagy sérülést okozhatnak, ne legyenek rajta. A fogyasztóvédelmi hatóság emiatt elrendelte a polcról való levételét.

A vizsgálat eredményei és a napszemüvegeken található szimbólumokról szóló tájékoztató anyag a kormányzati fogyasztóvédelmi honlapon érhető el.