Világpiaci termékeket gyártanak megváltozott munkaképességű dolgozók

Főnix
Vágólapra másolva!
A hátrányos helyzetű régióban több mint száz megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásával világpiaci termékek; Nordica síbakancsok gyártása kezdődött meg Sajószentpéteren a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. új 500 négyzetméteres üzemében, amelyet pénteken Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatott fel.
Vágólapra másolva!

A házelnök szerint az EU-nak munkauniónak kell lennie

Kövér László az avatáson úgy fogalmazott: ami itt történik Sajószentpéteren, az nemcsak egy magyar-olasz gazdasági együttműködés, hanem egy közös európai hitvallás kifejeződése is.

Az európai jövőnek csak az értékteremtő munka lehet az alapja, az Európai Uniónak "nem adósságuniónak, nem segélyuniónak, hanem munkauniónak" kell lennie,

mert csak így biztosítható ötszázmillió uniós polgár méltósága, jóléte és biztonsága.

Emlékeztetett: Magyarországon 2010 januárjában 3,8 millió ember dolgozott, ma pedig már több mint 4,5 millió. Míg 2010-ben 60 ezer, ma csaknem 150 ezer megváltozott munkaképességű ember talál munkalehetőséget a magyar gazdaságban - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: Magyarországon mintegy 350 ezer megváltozott munkaképességű ember él, "nem mondhatunk le ennyi emberről, nem mondhatunk le ennyi ember munkájáról, nem mondhatunk le ennyi ember vásárlóerejéről, nem mondhatunk le" arról, hogy ennyien kezükbe vegyék a sorsukat és a maguk emberségéből és szorgalmából igyekezzenek boldogulni.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra, hogy

olyan vállalkozókra van szükség, akik figyelnek a munkavállalóikra, hogy azok is megtalálják a maguk számítását.

Olyan munkát kell felkínálni a megváltozott munkaképességű embereknek, amely jó és alkalmas a számukra, amely megfelel az adottságaiknak

A beruházás összköltsége mintegy 185 millió forint, mely részben magánerőből valósult meg, részben pedig állami hozzájárulással, a megváltozott munkaképességű dolgozók állami bértámogatásban részesülnek.

A világjárvány és kijárási korlátozás közepette építette fel a Főnix Nonprofit Kft. Sajószentpéteren az 500 négyzetméteres síbakancs összeszerelő gyártósort.

Az üzem különlegessége, hogy

nemcsak akadálymentesített és a megváltozott munkaképességű kollégák számára védett munkahelyet biztosít, de szinte egyedülálló módon természetes fénnyel megvilágított csarnokot, amely a dolgozók közérzetét és gyógyulását is fokozottan segíti elő.

A gyártósorokon összesen 123 megváltozott munkaképességű munkavállalónak adnak munkát.

Az üzemet Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatta fel Forrás: Origo

Az üzemben a világhírű Nordica márka prémium termékeit fogják előállítani és jelenleg már a nemzetközi minősítésű síbakancsok próbagyártása történik, melyekből naponta több száz darabot készítenek el.

A Nordica nemcsak arra figyel, hogy munkát biztosítson a nehezebben elhelyezkedőknek is, hanem technológiai innovációkkal csökkenti a vállalat szén-dioxid-kibocsátását és gondoskodik róla, hogy a műanyag hulladékot is újrahasznosítsák és új termékek előállításához használják fel.

Az általuk gyártott világszínvonalú termékeket Európa szinte minden országában értékesítik és a síelők a világ rengeteg síterepén használják majd Made in Hungary felirattal.

A Főnix MMK Nkft. 1998 óta működik és 2014 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat. A kezdeti 24 fős létszámhoz képest mára már közel 600 megváltozott munkaképességű dolgozó számára biztosít munkalehetőséget. Legfőbb küldetése, hogy hidat képezzen a munkát kereső megváltozott munkaképességűek és a munkát kínáló vállalkozások között.

Megkezdődött a termelés a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. üzemében Forrás: Origo

A vállalat jelenleg 4 megyében 11 akkreditált üzemben folytat rehabilitációs célú foglalkoztatást 3 fő tevékenységi körben: papír-kartontermék előállítása, összeszerelés és csomagolás. Tevékenységi körének bővítése és további munkahelyek teremtése érdekében sícipők gyártásába kezdett, melyet az észak-magyarországi hátrányos régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sajószentpéteren valósít meg. A terjeszkedés különösen nagy segítséget nyújt a világjárvány időszakában munka nélkül maradt emberek számára.

Külkereskedelmi kapcsolatépítés céljából a Főnix MMK Nkft. 2019 májusában, Rómában tartott egy bemutatkozó rendezvényt, ahol számos, az olasz kereskedelmi piacon – magán szektorban – résztvevő Társaság képviseltette magát, különböző iparágakból. A rendezvényen többek közt részt vett a Nordica brandet képviselő társaság is. A találkozó eredményeként 2019 októberében megállapodás is született, s ennek a megállapodásnak köszönhető a magyarországi Nordica sícipőket összeszerelő üzem létrejötte. Először Miskolcon indult a próbagyártás, majd 2020 májusában már Sajószentpéteren, az új üzemben folytatódott.