Megnőtt a diákmunkára jelentkezők száma

diákmunka, Aquarius Élményfürdő, diákmunkás
Nyíregyháza, 2018. június 27. Diákmunkás figyeli a csúszdázókat a nyíregyházi Aquarius Élményfürdőben 2018. június 27-én. A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. havonta 140 diákmunkást foglalkoztat a nyári főszezonban. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Idén is legalább annyi fiatal szeretne diákmunkát vállalni nyáron, mint a tavalyi évben, azonban a koronavírus-járvány miatt kevesebb a lehetőség, így bizonyos állásoknál magas a túljelentkezés. Azok a fiatalok, akik több idegen nyelven is beszélnek, több mint 2000 forintot is kereshetnek óránként. A pénzügyi és az IT-területek is népszerűek a magas órabérek miatt - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a regisztrált fiatalok számában érdemi változás nincs tavalyhoz képest, ám a koronavírus-járvány miatt kevesebb a lehetőség, így egy-egy állásra 30-40 százalékkal többen pályáznak. A lapnak nyilatkozó iskolaszövetkezeti képviselők szerint

nincs hiány dolgozni vágyó diákokból,

és a területi eloszlás is megfelelő.

Diákmunkás figyeli a csúszdázókat a nyíregyházi Aquarius Élményfürdőben (archív fotó) Forrás: MTI/Balázs Attila

A könnyű fizikai munkák

a legnépszerűbbek, mint az árufeltöltő és a hoszteszfeladatok,

a legkevésbé pedig a mezőgazdaság keresett, főként azért, mert korán kell kelni. Órabérük a minimálbérhez igazodik, eszerint legalább bruttó 926 forintot keresnek, de Budapesten és a nagyobb városok környékén ennél jellemzően többet, 1000 és 1500 forint közötti összeget.

Még többet kínálnak a mérnöki, pénzügyi és IT-területek, valamint a több nyelv ismeretét igénylő pozíciók, ezekben akár bruttó 2000 forint felett is lehet az órabér. A kínálati oldalon a turizmusban és a vendéglátásban a leglátványosabb a visszaesés.

A nagyvárosoknak a diákmunka szempontjából is nagyobb a felvevőképességük, és 5-20 százalékkal magasabb bérek érhetők el, mint a kisebb településeken - írta a lap.