Mérföldkőhöz érkezett a Tesla

Tesla, Elon Musk
PALO ALTO, CA - MAY 20: A Tesla Motors Model S is displayed in the Tesla showroom before a news conference at Tesla Motors headquarters May 20, 2010 in Palo Alto, California. Electric car maker Tesla Motors is set to annoucne a partnership with Japanese automaker Toyota to make electric cars in California. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Wall Street egyik legvitatottabb részvénye hamarosan hatalmasat léphet előre, és bekerülhet a legfontosabb amerikai vállalatokat tömörítő S&P 500 indexbe.
Vágólapra másolva!

Az elektromos autókat gyártó sztárvállalat részvénye hamarosan bekerülhet az S&P 500 indexbe, ami hatalmas siker volna a cég alapítója, Elon Musk számára is. Ráadásul ez a vállalat árfolyamát is jelentősen megdobhatja, mivel komoly többletkeresletet generálhat. A Tesla papírja azonban az elmúlt 12 hónapban már így is 500 százalékot emelkedett – írja a Reuters.

Mindeközben a vártnál jobb második negyedéves autóeladások következtében az elemzők többsége úgy véli, hogy a Tesla várhatóan nyereségről számol majd be a július 22-én esedékes gyorsjelentésében.

Ez pedig azt jelentené, hogy a vállalat először érne el négy negyedéves összesített profitot, amivel a cég átugraná az egyik kulcsfontosságú akadályt az S&P 500 indexbe való belépéshez.

Jelenleg a Tesla piaci értéke nagyjából 250 milliárd dollár, amivel az egyik legértékesebb olyan vállalat volna, amely valaha belépett az S&P 500 indexbe – a Tesla értéke egyébként már most meghaladja az indextagok 95 százalékának értékét.

Újabb lendületet vehet a Tesla részvénye, ha bekerül az S&P 500 indexbe Forrás: AFP/Andrej Sokolow

Noha az elemzők és a befektetők egyre magabiztosabbak azzal kapcsolatban, hogy a Tesla hamarosan bekerülhet az S&P 500-ba, az S&P Dow Jones szóvivője egyelőre nem számolt be semmilyen konkrét változtatásról.

Ezzel együtt az S&P Dow Jones vezető indexelemzője, Howard Silverblatt úgy látja, a mostani helyzet sokban hasonlít az 1999-2000-es internetbuborék időszakához.

Akkor, 1999-ben, a Yahoo például 64 százalékot emelkedett mindössze öt kereskedési nap alatt, az indexbe való bekerülésről szóló bejelentés és a tényleges belépés között.

A Yahoo piaci értéke akkor nagyjából 56 milliárd dollár volt.

Silverblatt szerint a befektetők számára a Yahoo fontos tanulsággal szolgálhat. Ha ugyanis valaki akkor kezd el bevásárolni egy vállalat részvényéből, amikor hivatalossá vált, hogy bekerül az S&P 500-ba, akkor az már későnek számít. Abban az értelemben legalábbis, hogy valószínűleg hatalmas prémiumot kell majd fizetnie ahhoz képest, amennyiért hozzájuthatott volna a papírhoz néhány héttel korábban.

A bekerülésnek továbbá azért is van komoly jelentősége, mert számos befektetési alap követi az S&P 500 mutatót, vagyis számukra is fontos hír lehet a döntés.

Jelenleg az alapkezelők összesen mintegy 4400 milliárd dollárnyi tőkét kezelnek olyan alapokban, melyek követik az S&P 500 részvényindexet.

Az aktívan kezelt alapok még dönthetnek úgy, hogy esetleg túlárazottnak látják a Tesla részvényét, vagy bizonytalannak ítélik meg a vállalat jövőjét, és ezért nem fektetnek be. A passzívan kezelt indexalapok számára viszont a Tesla mindenképpen valamilyen részt jelentene majd a portfóliókban.

A Tesla részvényének idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Ha pedig a Yahoo példáját követve a Tesla is tovább ralizik, akkor a folyamat nagy vesztesei a shortolók lennének. A Tesla esete ugyanis azért izgalmas, mert a gigantikus árfolyam-emelkedés mellett az elektromos autó gyártó cég részvényének esésére fogadnak a legtöbben (dollárban számolva) az összes amerikai vállalat közül.

Mindösszesen 19 milliárd dollárnyi tőkét tettek föl arra, hogy a Tesla részvénye esni fog.

A befektetők között nagyjából egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy a mostani emelkedés mögött már ott van annak az egyre reálisabb lehetősége, hogy a Tesla bekerül az S&P 500-ba. Ha viszont ez valamiért mégis meghiúsul, akkor nem kizárt, hogy komoly árfolyamesés jöhet a társaságnál – amin viszont már nagyot nyerhetnének a shortolók.