Technológiai sztárok részvényeibe menekültek a befektetők

TOPSHOTS Horizontal COMPUTER TECHNOLOGY
The newly renovated Apple Store at Fifth Avenue is pictured on September 19, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Amikor a pénzügyi piacokon beüt a pánik, a befektetők hirtelen elkezdenek olyan, kevésbé kockázatos eszközöket vásárolni, mint például az állampapírok. Az idei koronavírus-járvány időszakában tapasztalt részvénypiaci felfordulás azonban egészen különös helyzetet hozott. A befektetők ugyanis a nagy technológiai cégek és szoftvergyártók részvényeibe menekültek.
Vágólapra másolva!

Az olyan amerikai technológiai óriások részvényei, mint az Apple, a Netflix, a Microsoft vagy az Amazon rekord magas árfolyamok körül forognak. Mind a négy papír legalább 29 százalékos pluszban van eddig 2020-ban, erősen hozzájárulva ahhoz, hogy a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq index messze felülteljesítő az S&P 500 indexszel szemben. A Nasdaq idén eddig 17 százalékos emelkedést produkált, míg az S&P 500 mutató 2 százalékos mínuszban van – írja a CNBC.

Mindez arra utal, hogy a tavaszi részvénypiaci káosz idején a technológiai és szoftverrészvények lényegében átvették az állampapírok helyét, és biztonságos menedékként kezdtek el funkcionálni a tőzsdén.

Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a befektetők úgy gondolják, ezeknek a cégeknek az üzleti modelljei olyan erősek, hogy nem csupán képesek átvészelni egy nehéz időszakot, de még erőt is tudnak meríteni a nehézségekből.

Ezt nyilván az is megtámogatta, hogy több technológiai vállalat kifejezetten profitálni tudott abból, hogy globálisan sokan kényszerültek otthon maradni a járvány idején.

A múlt héten pedig több technológiai gigász is új rekordot ért el. A Microsoft 3 százalékot erősödött, míg a Netflix és az Amazon több mint 10 százalékkal izmosodott, új csúcsokat megütve. Az Apple szintén új rekordot állított be, miután 5 százalékot erősödött a papírja.

A technológiai sztárokhoz menekültek a befektetők Forrás: AFP/Johannes Eisele

A befektetők többsége egyébként úgy érvel, hogy a techóriások nagy előnye részben az erős és stabil bevételekben, részben pedig az ugyancsak stabil cash flow-ban rejlik – egy olyan időszakban, amikor számos iparágban igen komoly bizonytalanság uralkodik.

Innen nézve az sem mellékes, hogy több technológiai óriás előfizetésre építő üzletmodellekkel (is) dolgozik, ami stabil bevételt jelent havi vagy éves bázison.

A legutóbbi negyedévben például a Microsoft Office 365 előfizetők száma több mint 39 millióra nőtt a megelőző három hónapban mért 37,2 millióról. Az Amazon Prime-nak pedig több mint 150 millió előfizetője van, míg a Netflix, világszerte, több mint 180 millió előfizetőt tudhat maga mögött.

Ehhez jön még az is, hogy miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jelentősen visszavágta a kamatszinteket, a kötvényhozamok egyre kevésbé voltak vonzók a befektetők számára.

Mindazonáltal a CNBC-nek nyilatkozó több elemző is jelezte, a technológiai részvények (és általában a részvények) továbbra is relatíve kockázatosnak számítanak.

Abban az értelemben legalábbis, hogy ezeknek a cégeknek igen komplex kihívásokkal és problémákkal kell szembenézniük, beleértve a piaci versenyt, illetve a szabályozói vagy adózási környezet esetleges változását.