A világon kevés olyan étel van, amely mindenhol hasonlóan népszerű, mint a hasábburgonya. A sült krumpli világnapját július 13-án ünneplik. De vajon mi vezetett a sült krumpli sikeréhez?

Történelem

A burgonya hosszú-hosszú ideig ismeretlen volt az európai emberek számára, először a dél-amerikai kontinensről érkezett meg Európába az 1540-es években. A zöldség sikeresen hódította meg a világot, a 16-17. században már Ázsiában és Afrikában is elterjedt.

Magyarországon először egy mecénás, Batthyányi Boldizsár révén jelent meg a 16. század végén, de igazán csak a 18. században terjedt el.

Azonban a krumpli megjelenése és a hasábburgonya megszületése között több száz év telt el. Bár a french fries kifejezésből arra lehet következtetni, hogy a sült krumpli Franciaországból származik, de ez nem biztos, hogy így van. A legnépszerűbb elmélet szerint először Belgiumban, a Maas-völgyben csináltak sült krumplit az 1600-as évek végén.

Ezen a környéken már akkoriban népszerű étel volt a zsírban sült hal, azonban mikor a folyók befagytak, valamivel pótolni kellett a kieső ételmennyiséget: így a krumplit hasonló alakúra szelték, mint a halakat, így megkapva a hosszúkás és vékony hasábokat.

Az elmélet ellenzői szerint nem valószínű, hogy a drága zsírt nagy mennyiségben sült krumpli készítésére használhatták.

Hasábburgonya méretű sült halForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/J-C. Vaillant

Egy másik elmélet szerint a sült krumplit egy francia gyógyszerésznek, Antoine-Augustine Parmentier-nek köszönheti a világ. Franciaországban az 1700-as évek közepéig nem ajánlották emberi fogyasztásra a krumplit, sőt, még a lepra terjedését is összekötötték a növénnyel.

Azonban Parmentier börtönbe került a hétéves háború alatt, ahol krumplival etették, és semmi baja nem lett. Szabadulását követően elhatározta, hogy népszerűsíteni fogja a növényt. Mivel első kísérletei kudarcot vallottak, taktikát váltott.

Krumpliszelő gép Párizsból 1935-benForrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer

Egy nagy földterületet katonákkal kezdett el őriztetni, mely azt a látszatot keltette, hogy amit az őrök védenek, az egy értékes dolog. További ravasz csel volt, hogy Parmentier külön kérte az őröket, hogy olykor-olykor hagyják a tolvajoknak, hogy elvigyék a krumplit.

Így a burgonya az 1800-as évekre már Franciaország egyik legnépszerűbb étele lett. 1795-ből már vannak feljegyzések arról, hogy utcai árusok sült krumplit árultak Franciaországban, majd később az egész világon elterjedt.

1944-es fotón egy krumpliárus FranciaországbanForrás: AFP/-

Napjainkban a sült krumpli az egyik legnépszerűbb ételek közé tartozik, ehhez azonban több dolog együttállása is kellett: a hámozás és szeletelés folyamatát is sikerült gépesíteni vagy olcsó munkaerővel megoldani.

Ezt követően óriási ugrás volt a fagyasztott krumpli bemutatása 1948-ban. A technológia segítségével és a gyorsétterem-láncok és szupermarketet terjedésével mindenki számára különösebb erőfeszítés és költség nélkül könnyen hozzáférhetővé vált az étel.

Krumpli az egyik gyorsétterembenForrás: ddp images via AFP/Joerg Koch

További érdekes tények a sült burgonyáról

 • Bár vitatott, hogy Belgium a feltalálója a sült krumplinak, az biztos, hogy Európában itt a legnagyobb az egy főre jutó fogyasztás. Belgiumban annyira népszerű az étel, hogy az ország külön kérvénnyel fordult az UNESCO-hoz, hogy a majonézes sült krumplijukat nyilvánítsák a világörökség részévé.
 • 1802-ben Thomas Jefferson amerikai elnöknek sült krumplit szolgáltak fel a Fehér Házban. Itt francia stílusú krumplinak nevezték az ételt, amely nagyon ízlett az elnöknek.
 • A gyorséttermek többsége vékony cukorréteggel vonja a burgonyát fagyasztás előtt, így mikor az olajba kerül, a cukor aranyszínt kölcsönöz az ételnek.
Fish and chips készül egy brit város éttermébenForrás: AFP/Paul Ellis
 • Sokáig vallási okokból nem ettek krumplit Európában, ugyanis a növény nem szerepel a Bibliában. A protestánsok emiatt inkább nem is kockáztattak, míg néhány keresztény közösségben úgy oldották fel a burgonyára vonatkozó kérdést, hogy szentelt vízzel meglocsolták a termőföldeket.
 • Az első sült krumpli receptet 1857-ben jegyezték fel és adták ki egy szakácskönyvben.
 • Az Egyesült Államokban termesztett burgonya 7 százalékából a McDonald's sült krumplija lesz. A gyorsétterem-lánc adja el az ország sült krumpli mennyiségének a harmadát. A gyorsétterem évente 1542 tonna krumplit vásárol.
Sült krumplit adó automata NémetországbanForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Stefan Puchner
 • Egy amerikai állampolgár átlagosan évente 13,6 kilogramm sült krumplit eszik meg.
 • A világon évente több mint 2 millió tonna sült krumpli fogy.
 • Brugge városában saját múzeuma van a sült krumplinak.
 • Charles Dickens: Két város regénye című művében (1859) szintén felbukkan már a sült krumpli.
 • Kínában, Ausztráliában, Belgiumban, Izraelben, Szlovákiában és Hollandiában is üzemelnek hasábburgonya-automaták.
 • A világ leghosszabb hasábja 96,5 centiméter volt.
 • Az éttermi veszekedések leggyakoribb kiváltó oka a sült krumpli.

Koronavírus és sült krumpli

Belgiumot nagyon rosszul érintette a koronavírus, a július 13-i adatok szerint 62 707-en betegedtek meg az országban, ebből 9782-en meghaltak.

A vírus miatt az ország hasábburgonya-fogyasztása is visszaesett, méghozzá olyan mértékben, hogy a Belgapom nevű kereskedőcsoport arra kérte a belgákat áprilisban, hogy hetente kétszer egyenek krumplit.

Ennek oka az volt, hogyha nem pörgött volna fel a fogyasztás, akkor 750 ezer tonna krumplit kellett volna megsemmisíteni. Ennek a mennyiségnek az ára 125 millió euró.

A vírus miatt ugyan a termelés nem állt le, de a tárolókapacitások a zárt piac miatt kezdtek megtelni.

Azóta a határokat megnyitották, így a krumplitermés nagy hányada megmenekült.

Sült krumpli egyik jellegzetes szószával, a ketchuppalForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Gero Breloer

Az Egyesült Államokban a koronavírus alatt 78,6 százalékkal megnőtt áprilisban a fagyasztott krumplik forgalma, ami hiányhoz vezetett a szupermarketekben. Ezek ellenére több amerikai termelő nagy dilemma előtt áll, ugyanis a bezáró éttermek miatt a kereslet visszaesett.

Ez azt eredményezi, hogy lehet gazdaságosabb a termést be sem takarítani, mintsem azt tárolni, és reménykedni a vevők visszatérésében.

Források: Reuters, ForbesChicago Tribune, Buzzfeed, Google Books, Daily Meal, Farmers AlmanacToday I Found Out