Komoly afrikai versenytársat kaphatnak a kubai szivarok

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Saját szivargyártó céget indított Zimbabwéban egy helyi vállalkozó, aki előzőleg Kubában és a Dominikai Köztársaságban leste el a minőségi, kézzel sodrott szivarok előállításának fogásait - írja az Africanews.
Vágólapra másolva!

Zimbabwe a dohány egyik legnagyobb világpiaci beszállítója: évi nagyjából 250 ezer tonnás termelésével a hatodik legnagyobb ellátóországnak számít, az Afrika déli részén termő dohányból Kína, Németország és számos más nemzet vásárol. Mostantól viszont az áru egy része otthon hasznosul, miután egy élelmes helyi vállalkozó, hazatérve az USA-ból, szivargyártó vállalkozást indított.

A beszámolókból kiderül, hogy a vállalkozás tulajdonosa a karibi térség országait járva leste el a szivarkészítés titkát, és nem is rejti véka alá, hogy termékei egy részét exportra készíti. Vállalkozásának szakmai hátterét pedig egy dominikai származású szivarkészítő mester alkalmazása biztosítja. Vele közösen egy, Zimbabwében egyébként viszonylag ritkán termő, sötétebb árnyalatú dohányfélét, a Burley-t válaszották ki a termékek alapjául.

A vállalkozás nemrégiben piacra lépett a Mosi Oa Tunya nevű szivarcsaláddal, ami az egyik helyi nyelven, loziul a Viktória-vízesés neve, és nagyjából azt jelenti: "mennydörgő füst".

A cég többféle méretben és ízesítéssel készülő, levelekbe göngyölt, minőségi szivartermékekkel kívánja a vásárlókat meghódítani, különösen a külföldieket, bár a beszámolóból kiderül:

a helyi vásárlók többsége kifejezetten élvezetesnek találta az új, első zimbabwei szivarokat.

A vállalkozás tulajdonosa - aki egyébként nem dohányzik - elmondta: egyelőre hét alkalmazottat vett fel cégébe, akik betanulás után, kézzel készítik a termékeket, mind a heten nők. A cégtulajdonos szándékosan asszonyokat keresett a munkára, hiszen Zimbabwe hosszú évek óta képtelen kilábalni a gazdasági válságból, a nagyarányú munkanélküliségből, ami különösen a nőket sújta a dél-afrikai országban. A vállalkozás jelenleg napi 200 szál szivart állít elő, de a cél, hogy a termelés napi 2000 szálra nőjjön a kereslet várható emelkedésével.