Erőteljes emelkedési hullámban van Apple részvénye, aminek következtében az iPhone gyártója szinte napról napra közelebb kerül a 2000 milliárd dolláros piaci értékhez.

A befektetők egyre optimistábbak az Apple részvényével kapcsolatban, de a jelenlegi lelkesedést különösen erősen fűti az iPhone 12 ciklusa. Nem meglepő tehát, hogy több elemző is fölemelte az Apple részvényére kiadott célárfolyamot, ahogy a vállalat piaci értéke egyre közelebb kerül a 2000 milliárd dolláros álomhatárhoz – írja a MarketWatch.

A Wedbush elemzője, Daniel Ives például 425 dollárról 450 dollárra emelte meg az Apple-re meghatározott célárfolyamot. A szakember közölte, a számításaik szerint csak Kínában 60-70 millió iPhone készülék frissítése várható a következő évben, ami igen komoly vásárlási hullámot jelentene. Mindezt pedig erősen megtámogatja, hogy az Apple jelenleg minden árkategóriában (SE, iPhone 12) igyekszik megerősíteni a pozícióját a versenytársakkal szemben.

Ives szerint mindez arra utal, hogy az Apple-nek reális esélye van arra, hogy az első olyan vállalat legyen, amely eléri a 2000 milliárd dolláros piaci értéket.

Az Apple-papírok idei szárnyalásaForrás: Origo

Mindazonáltal vannak olyan elemzők is, akik szerint az Apple jelenlegi árfolyam már olyan magas, hogy az már komoly kockázatot jelent. Jesse Felder, a Felder Report szerzője szerint az Apple elmúlt időszakban tapasztalt (40 százalékos) ralija olyan árfolyamot eredményezett, amely jelentősen elszakadt a vállalat bevételei által indokolt szintektől – ami pedig kockázatos lehet a befektetők számára.

Jelenleg ugyanis az Apple értékeltsége átlépte a mindenkori csúcsát. A részvény 2007 közepén állította be a legutóbbi értékeltségi rekordját, amikor az Apple bevétele éves alapon 90 százalékkal nőtt, köszönhetően az iPhone bemutatásának. Most azonban egészen más a helyzet, a várakozások szerint a júniusban véget érő negyedévben a társaság bevétele 5 százalékkal csökkenhet – tette hozzá Felder. Az elemző egyébként kiemelte, nagy rajongója az Apple részvényének, de ezzel együtt jól látszik, hogy a cég részvénye teljesen elszakadt a fundamentumoktól.

Mindez azonban egyáltalán nem gátolja meg a befektetőket abban, hogy alaposan bevásároljanak Apple részvényekből. Legutóbb Warren Buffettről derült ki, hogy vállalatának (Berkshire Hathaway) portfóliója igen erősen épít az Apple-re.

Az Apple részvénye 381,91 dolláron fejezte be a hétfői kereskedést, 0,46 százalékos gyengüléssel. A társaság piaci hértéke hétfőn 1660 milliárd dollár volt.