Kína mindenkit meglepett a külkereskedelmi adataival

2020.07.14. 08:45

A várakozásokkal szemben Kína exportja és importja egyaránt bővült júniusban, miután a koronavírus-járvány miatt hozott gazdaságbénító intézkedéseket egyre több országban enyhítették.

A kínai vámszolgálat most közzétett adatai szerint júniusban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 0,5 százalékkal emelkedett. Elemzők 1,5 százalékos csökkenésre számítottak azt követően, hogy májusban a világjárvány hatásaira a kínai export 3,3 százalékkal zsugorodott.

A behozatal dollárban számolt értéke még jobban felülmúlta az elemzői várakozásokat: júniusban 2,7 százalékkal erősödött éves összevetésben szemben a 10,0 százalékos gyengülést valószínűsítő elemzői jóslatokkal.

A kínai import ezzel júniusban az idei legjobb teljesítményt produkálta, májusban még 16,7 százalékos zsugorodást mértek.

A kínai külkereskedelmi mérleg 46,42 milliárd dolláros többlettel zárt, ami elmarad az elemzők által várt 58,6 milliárd dolláros szufficittől. Májusban a kínai külkereskedelmi többlet 62,93 milliárd dollárral történelmi csúcsot ért el.

Kínai teherhajókat rakodnak meg egy kikötőben, Hopej tartománybanForrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Yang Shiyao

Az elemzők és befektetők túlnyomó többsége a dollárban denominált adatokra alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

Jüanban számolva az export értéke 4,3 százalékkal, az importé pedig 6,2 százalékkal növekedett júniusban éves összevetésben.

Kína ezzel júniusban 328,94 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel.

A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar júniusi teljesítményét vizsgáló hivatalos, illetve privát felmérések is azt mutatták, hogy a kínai gazdaság kezd stabilizálódni a járvány okozta visszaesés után. Elemzők 2,5 százalékos GDP növekedést jeleztek előre a második negyedévre. A hivatalos adatot a tervek szerint a napokban teszi majd közzé a kínai statisztikai hivatal.