A Tesla már a tíz legnagyobb amerikai vállalat között

2020.07.14. 11:38

A Tesla részvényei a hétf elején ismét rekordmagasságba emelkedtek és egy időre a cég piaci értéke átlépte a 330 milliárd amerikai dollárt, azonban a hétfői kereskedési nap végén gyakorlatilag a teljes Nasdaq vörösbe fordult, így a Tesla is mínuszba zárta a napot magával húzva a többi elektromos autógyártót.

A Tesla befektetői továbbra is abban bíznak, hogy a cég hamarosan csatlapozik az S&P 500 vállalatához. Múlt hét pénteken erre újabb esély mutatkozott, amikor rekordot döntött Elon Musk cégének árfolyama, a szárnyalás pedig hétfőn tovább folytatódott egészen kora délutánik, amikor a Nasdaq a koronavírussal kapcsolatos hírek és a nagy befektetési bankok pénzügyi jelentéseitől való félelem miatt esni kezdett.

Ennek ellenére a Tesla egy időre elérte a 330 milliárd dolláros piaci értéket, amely az Egyesült Államok tíz legnagyobb vállalata közé repítette piaci érték alapján nézve.

A Tesla egyetlen részvénye hétfő délelőtt még 1773 dollárt ért, azonban a nap végén csak 1497 dollárt adtak érte, majd a zárást követő kereskedésben 1461 dollárig csökkent az árfolyam. Ezt követően a nap végére kicsit magára talált a részvény, majd 1529 dolláron állt meg a zárás utáni kereskedés végén.

IllusztrációForrás: AFP/2010 Getty Images/Justin Sullivan

A Tesla szempontjából rendkívül fontos dátum jön, hiszen július 22-én hozzák nyilvánosságra második negyedéves jelentésüket és a befektetők többsége arra számít, hogy nyereséges volt a vállalat. Ha ez nem így lesz, akkor ismét jöhetnek a cég papírjait shortolók és komoly nyomás alá kerülhet a Tesla árfolyama. A napokban egyébként kiderült az is, hogy a Tesla 3 ezer dollárral csökkenti a Model Y induló árát.