Felkészülten várjuk a Covid-19-járvány esetleges újabb hullámát - nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter.

A napilap szerdai számában megjelent cikkben Nagy István a járvány esetleges második hullámának az agrárgazdaság gyakorolt hatásairól elmondta: a gazdálkodók és az agrárirányítás is megtanulta, milyen hatásokat okozhat a járvány, ismerik az emberi reakciókat is.

A miniszter szerint a személyforgalom szigorítása az itt dolgozó külföldi idénymunkások esetében már nem okoz gondot, mivel azok, akikre szüksége van az ágazatnak, már itt vannak. "A munkájukat vesztett hazai munkavállalók előtt továbbra is nyitva van a magyar agrárium" - hangsúlyozta Nagy István, aki szerint mégiscsak a hazai a biztonságos munkaerő, és ezt a munkát kínáló gazdálkodók is tudják, ezért szeretnének magyarországi munkaerőt foglalkoztatni.

Nagy István agrárminiszterForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kormany.Hu

A személyforgalomban lényegében továbbra is biztosítva van az agárágazatba érkező dolgozók belépése - közölte a lap megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Javaslatukra az idénymunkások belépésével kapcsolatban kezdeményezett, májusban alkotott jogszabályba foglalt intézkedéseket egy július 12-i kormányrendelet szerint el kell végezni. Számottevő változás nem várható, ám a szükséges óvintézkedések megtétele továbbra is előírás.

A miniszter elmondta: egyrészt az első hullám gazdasági kárait mérséklik, ezért nyílnak meg szinte hétről hétre a tárcának a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott, 25 milliárd forintos keretösszegű élelmiszer-gazdasági válságkezelő programhoz kapcsolódó támogatási lehetőségei, amelyek segítségével a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások vissza nem térítendő támogatásokat igényelhetnek.

Másrészt elindítottak egy százmilliárd forintos beruházásösztönző csomagot, amelyből 50 milliárd forint az állattartó telepek korszerűsítését, 30 milliárd a kertészetek piaci igényekhez igazodó beruházásait, 20 milliárd pedig az öntözésfejlesztést szolgálja."A legjobb védekezés a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellen az előremenekülés, ezért is fektetünk külön hangsúlyt a beruházások támogatására" - mondta Nagy István.