Írország délnyugati részén fekszik az a kicsiny, festői szépségű magánsziget, melyet vevője pusztán videók megtekintése alapján vásárolt meg, számol be arról a Guardian.

A koronavírus miatt megnövekedett online értékesítésnek sajátos, meghökkentő példáját mutatja a Horse Island esete: a 64 hektáros földterületet tulajdonosai 5,5 millió euróért, azaz közel 2 milliárd forintért értékesítették vevőjüknek, pusztán a szigetről készült videófelvételek segítségével.

Az új tulajdonos valósággal beleszeretett a szigetbe, annak látványosságaiba, de soha korábban nem tette arra még csak a lábát sem - foglalta össze a sajátos körülményeket az ügylet lebonyolításában résztvevő ingatlanközvetítő vállalkozás munkatársa. Az ingatlanszakértő azt is elárulta: tehetős vevőjük a brit szigetek között keresgélt, a Horse Islandre pedig úgy esett a választása, hogy annak látványosságairól számos videót és animációt tekintett meg.

null

null

A szigeten egyébként hét lakóingatlan található, ezek között a legnagyobb egy hat hálószobás ház. De van ott még egy helikopter-leszálló, edzőterem, teniszpálya, és egy egyedi játszóház is. Saját villamos energia ellátással és szennyvíz-elvezető rendszerrel rendelkezik. A sziget bizonyos partszakaszai strandolásra alkalmasak, és úgy általában véve is, gyönyörű a kilátás mind a sziget belseje, mind az óceán, mind a szárazföld irányába. A földdarabka legeltetésre is alkalmas.

A viktoriánus időkben a szigeten rézbánya működött, ekkoriban a legnagyobb népessége 137 fő volt.

A bánya később elromosodott, környéke lakatlanná vált. A szigetet először egy német iparmágnás vette meg az 1980-as években, aki felújította a meglévő infrastruktúrát. A 2000-es években lezajló ír pénzügyi megerősödés során, 2007-ben egy házaspár vásárolta meg a földdarabot és végzett azon fejlesztéseket. A magánszigetet 2018-ban dobták piacra, kikiáltási ára 6,75 millió euro volt, melyet idén év elején csökkentettek.

Az új tulajdonos nem kívánta felfedni személyazonosságát.