Kaposváron indít vállalkozásfejlesztési tőkealapot az MFB Csoport

MFB bank , illusztráció, Magyar Fejlesztési Bank
Vágólapra másolva!
Három milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó, kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Kaposváron. Az Alap olyan vállalkozások fejlesztéseihez kíván tőkejuttatást nyújtani, amelyek az üzleti megtérülésen túl elősegítik Kaposvár, illetve a régió fejlődését is.
Vágólapra másolva!

A Városi Tőkelapok sorában harmadikként, a debreceni és székesfehérvári Alap után az MFB Invest most útjára indította a Kaposvár Városi Tőkealapot. Az Alap célja, hogy

helyi vállalkozások olyan ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kapjanak tőkejuttatást, amelyek az üzleti megtérülésen túl, közvetlenül vagy közvetett formában elősegítik Kaposvár város, illetve az egész régió fejlődését is.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere kiemelte: „A gazdaság élénkítése nem öncélú feladatunk, hanem a kaposvári emberek magasabb életszínvonalának a záloga. Számunkra azért is nagy öröm, hogy létrejött a Kaposvár Városi Tőkealap, mert ez egy újabb lehetőséget jelent a kaposvári cégeknek a fejlődésre, a bővülésre, amelyből a város és a városlakók is profitálnak."

A tőkejuttatás jelenthet tőkeemelést már meglévő vállalkozásban vagy lehetőséget ad akár közös vállalkozás alapítására, illetve részesedés vásárlására is.

Az Alap a célvállalkozásokban kizárólag kisebbségi részesedést szerez, de nem zárja ki tagi hitel vagy kölcsön nyújtását sem. A régióban a feldolgozóipar, a kereskedelem és a gépjármű-javítási szektorok dominálnak. Ezen tradicionális iparágak mellett az Alap által megcélzott iparágak: gépipar, élelmiszeripar, ingatlanfejlesztés, IKT szektor, fenntarthatóság (a kapcsolódó energetikai területeken túl a hulladékgazdálkodás és a víz értéklánchoz kapcsolódó technikai és üzleti megoldások).

A 3 milliárd forintos jegyzett tőkéjű, 12 éves futamidejű tőkealap által tervezett átlagos befektetési méret 420 millió forint.

Ez az érték az első befektetési kör befektetési összegére vonatkozik, nem tartalmazza a Tőkealap által a további – a célvállalkozás jó teljesítménye esetén tervezett - befektetési körök során eszközölhető további befektetések összegét.

Az MFB Invest harmadikként Kaposváron indított városi tőkealapot Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bugár Csaba, az MFB Invest vezérigazgatója hangsúlyozta: „Az MFB Invest 2019-ben elért 28 milliárd forintos tőkebefektetését az idei évben szeretnénk túlszárnyalni. Társbefektetőkkel közös tőkealapjaink mellett ebben kulcsszerepet szánunk Város Alapjainknak is. A Város Alap Kaposvár és a vonzáskörzetében lévő vállalkozások fejlődését segítheti elő közvetett módon, tőkebefektetésünk segítségével."

A krízis leküzdése mellett a régió dinamikus gazdasági fejlődéséhez történő aktív hozzájárulást az Alap több eszközzel próbálja elérni, így pl.: az általános befektetési jogcímeken felül rendelkezni fog az Európai Bizottság által lehetővé tett ún. „átmeneti támogatás" nyújtásának lehetőségével, mely 800 ezer euró alatti finanszírozást jelent azon vállalkozások számára, amelyek kifejezetten a vírus okozta válság miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ez a forrás a működés átmeneti finanszírozására, likviditás kezelésre is felhasználható lesz.