Fontos módosítása jelent meg az utazási korlátozásokról szóló rendeletnek

2020.07.16. 07:41

A Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet módosítása. Ennek alapján előfordulhat, hogy egyes országok bizonyos térségeit járványügyi szempontból eltérően sorolja be az országos tisztifőorvos, mint az ország egészét.

A vonatkozó rendelet a következő kiegészítést kapja:

"Ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos a (2) bekezdés szerinti határozatában e közigazgatási területet zöld jelzéssel sorolhatja be."

Ellenőrzés a magyar-szerb határonFotó: Csudai Sándor - Origo

Ez tehát azt jelenti, hogy ha az aktuális járványügyi adatok ezt megalapozzák, az országos tisztifőorvos a jelenleg érvényben lévő besorolási rendszer legenyhébb, "zöld" fokozatára teheti egy-egy ország adott közigazgatási egységét. 

Ennek pedig jelentősége lehet a Magyarországra történő beutazások tekintetében. 

A rendeletmódosításból ugyanis egyértelművé válik, hogy az a beutazó, aki zöld besorolású közigazgatási területről lép be Magyarországra, akkor is mentesül a rendeletben előírt egészségügyi vizsgálat alól, ha egyébként az ország egésze, ahonnan beutazott, sárga vagy piros besorolású.

KAPCSOLÓDÓ CIKK