A világ vezető olajtársaságainak egy része először tűzött ki célokat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, mivel a vállalatok az utóbbi időben komoly nyomás alá kerültek – összegzi a Reuters.

Az Olaj- és Gázklíma Kezdeményezés (OGCI) 12 tagja tűzte ki célul az emissziós kvótát, a tagok között ott van a Royal Dutch Shell, a BP, a Saudi Aramco, a kínai CNPC, a Total, valamint az Exxon Mobil is. A csoport tagjai a világ olaj- és gáztermelésének több mint 30 százalékát fedik le.

IllusztrációForrás: AFP/Stefan Heunis

A tagok megállapodtak abban, hogy 2025-ig az átlagos szénkibocsátást 21 kilogramm alá csökkentik hordónként – 2017-ben hordónként 23 kilogramm szén-dioxidot bocsátottak a légkörbe.

A cégek továbbá megállapodtak a károsanyag-kibocsátáshoz szükséges módszertanban, és a jövőben szándékukban áll ezt kiterjeszteni további ágazatokra, például a cseppfolyós gáz előállítására és finomítására.

Ez jelentős mérföldkő, ami a közös munka kezdetét jelenti. Most első lépésként ennek a rövidtávú célkitűzésnek a megvalósítására koncentrálunk – összegezte az OGCI elnöke és Bob Dudley, a BP korábbi vezérigazgatója.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Ugyanakkor számos vállalat már elérte és túlteljesítette a közösen meghatározott célokat. Például a Saudi Aramco – amely a világ legnagyobb olajexportőre – 2019-es éves jelentése szerint hordónként 10,1 kilogramm káros anyagot bocsátott csak ki.

Továbbá a norvég Equinor célul tűzte ki, hogy 2025-ig a hordónkénti kibocsátást 8 kilogramm alá csökkenti.

A szakértők szerint az iparági károsanyag-kibocsátás 18 kilogramm hordónként.

Az OGCI a csoport kollektív szén-intenzitását évente jelenteni fogja, az adatokat pedig az EY könyvvizsgáló, mint független harmadik fél fogja ellenőrizni. A tervek között szerepel továbbá a metánkibocsátás csökkentése is.