Már lehet jelentkezni Elon Musk műholdas internetszolgáltatásának tesztjére

Elon Musk, Starlink, műholdas hálózat, műhold, SpaceX
This files handout photo released by SpaceX on May 16, 2019 shows Falcon 9 ready for the second launch of 60 Starlink satellites from Space Launch Complex 40 at Cape Canaveral Air Force Station in Cape Canaveral, Florida. - SpaceX on July 11, 2020, delayed the launch of a rocket due to take 57 mini-satellites into space as part of plan to build an orbiting, global broadband internet system. The company tweeted that it was postponing the 10th Starlink mission "to allow more time for checkouts." It said it was working to identify a new launch window. (Photo by Handout / SPACEX / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SPACEX " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Bár egyre nagyobb lefedettséget ad a rádiós internet, népszerűbb nevén a mobilinternet, ugyanígy egyre szélesebb körűek a szintén rádiós úton működő nyílt WiFi sugárzók is, ezek azonban elsősorban a sűrűn lakott környezetre jellemzőek. A Föld sok pontján, így a kontinensek ritkább népsűrűségű belsejében vagy a kisebb szigeteken jelenleg nagyon nehéz nagysebességű internethez jutni, így több koncepció is született a Föld műholdakról történő szélessávú internetes ellátására. Ezek közül Elon Musk vállalkozása, a Starlink már kezd beérni, hiszen tesztelhetővé vált az Egyesült Államok északi államaiban, illetve Kanada déli részén már lefedettséget biztosító bő 500 műhold jóvoltából. A Föld teljes lefedettségét azonban több tízezer műholddal érik majd el, melyhez most gyűjtik az első tapasztalatokat.
Vágólapra másolva!

Ha az űrt kell meghódítani, Elon Musk nem tétlenkedik. Űrutazási vállalkozása, a SpaceX mellett, amelyben a Marsra szállás is tervbe van véve - ehhez az első lökést nemrégiben a Nemzetközi Űrállomásra felbocsátott emberes misszió meg is adta - az űrből szeretné lefedni nagy sebességű internetszolgáltatással az egész világot. Ehhez csak minimális szerelésre lehet szükség, hiszen a kis műholdantenna egyszerűen felhelyezhető tetőre, kerítésre, vagy akár az asztalon is működhet, mindössze egyetlen feltétellel: a GPS-hez hasonlóan - mely szintén műholdakkal működik -, tiszta kilátással kell rendelkeznie az ég felé.

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója új képeket közölt a Twitteren a műholdas egységről, amellyel hamarosan tesztelhető lesz a szolgáltatás az Egyesült Államok északi részén és Kanada déli tartományaiban.

- írta Musk július 14-én a közösségi oldalán. Csak elég csatlakoztatni és a szabad kilátású égbolt felé irányítani a kertben, a tetőn, az asztalon vagy bárhol máshol.

A SpaceX által 2019. május 16-án kiadott fotón látható a Falcon 9, amely készen áll a 60 újabb Starlink műhold feljuttatására Cape Canaveral-ban, Floridában Forrás: AFP/Handout

A kicsi parabolaantennát ufónak is becézik, mert kisebb, mint más műholdas szolgáltatáshoz használt eszközök, amelyek gyakran professzionális telepítést és beállítást igényelnek.

A SpaceX már több mint 500 műholdat fellőtt az űrbe a Starlink program keretében, de a teljes hálózat, amellyel a Földet teljeskörűen lefedik majd szélessávú internethozzáféréssel, végül több tízezer apró műholdból fog majd állni.

A projektnek azonban van egy árnyoldala. A műholdak fényesen visszatükrözik a napfényt, ami már rögtön az első Starlink műholdak fellövése után elkezdte zavarni a csillagászok munkáját. Ezért a vállalat most azon dolgozik, hogy

napernyőkkel lássa el a műholdakat, melyek csökkentik a tükröződést.

Ezen a képen jól látszik, hogy a napfény visszatükröződése a Starlink műholdakról, mennyire zavarhatja a csillagászok munkáját Forrás: AFP/Kurt Desplenter

A szolgáltatás indulásának pontos dátumát még nem tették közzé, de a jelentkezési weboldal már működik, amelyre e-mail címük megadásával jelentkezhetnek a potenciális (tehát a lefedettségi zónában élő) ügyfelek.

Forrás: Cnet.com