Már lehet jelentkezni Elon Musk műholdas internetszolgáltatásának tesztjére

2020.07.16. 19:02

Bár egyre nagyobb lefedettséget ad a rádiós internet, népszerűbb nevén a mobilinternet, ugyanígy egyre szélesebb körűek a szintén rádiós úton működő nyílt WiFi sugárzók is, ezek azonban elsősorban a sűrűn lakott környezetre jellemzőek. A Föld sok pontján, így a kontinensek ritkább népsűrűségű belsejében vagy a kisebb szigeteken jelenleg nagyon nehéz nagysebességű internethez jutni, így több koncepció is született a Föld műholdakról történő szélessávú internetes ellátására. Ezek közül Elon Musk vállalkozása, a Starlink már kezd beérni, hiszen tesztelhetővé vált az Egyesült Államok északi államaiban, illetve Kanada déli részén már lefedettséget biztosító bő 500 műhold jóvoltából. A Föld teljes lefedettségét azonban több tízezer műholddal érik majd el, melyhez most gyűjtik az első tapasztalatokat.

Ha az űrt kell meghódítani, Elon Musk nem tétlenkedik. Űrutazási vállalkozása, a SpaceX mellett, amelyben a Marsra szállás is tervbe van véve - ehhez az első lökést nemrégiben a Nemzetközi Űrállomásra felbocsátott emberes misszió meg is adta - az űrből szeretné lefedni nagy sebességű internetszolgáltatással az egész világot. Ehhez csak minimális szerelésre lehet szükség, hiszen a kis műholdantenna egyszerűen felhelyezhető tetőre, kerítésre, vagy akár az asztalon is működhet, mindössze egyetlen feltétellel: a GPS-hez hasonlóan - mely szintén műholdakkal működik -, tiszta kilátással kell rendelkeznie az ég felé.

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója új képeket közölt a Twitteren a műholdas egységről, amellyel hamarosan tesztelhető lesz a szolgáltatás az Egyesült Államok északi részén és Kanada déli tartományaiban.

A Starlink terminál motorjai maguktól állítják be az optimális látószöget a műholdak eléréséhez, nincs szükség szakértő telepítésre - írta Musk július 14-én a közösségi oldalán. Csak elég csatlakoztatni és a szabad kilátású égbolt felé irányítani a kertben, a tetőn, az asztalon vagy bárhol máshol.

A SpaceX által 2019. május 16-án kiadott fotón látható a Falcon 9, amely készen áll a 60 újabb Starlink műhold feljuttatására Cape Canaveral-ban, FloridábanForrás: AFP/Handout

A kicsi parabolaantennát ufónak is becézik, mert kisebb, mint más műholdas szolgáltatáshoz használt eszközök, amelyek gyakran professzionális telepítést és beállítást igényelnek.

A SpaceX már több mint 500 műholdat fellőtt az űrbe a Starlink program keretében, de a teljes hálózat, amellyel a Földet teljeskörűen lefedik majd szélessávú internethozzáféréssel, végül több tízezer apró műholdból fog majd állni.

A projektnek azonban van egy árnyoldala. A műholdak fényesen visszatükrözik a napfényt, ami már rögtön az első Starlink műholdak fellövése után elkezdte zavarni a csillagászok munkáját. Ezért a vállalat most azon dolgozik, hogy napernyőkkel lássa el a műholdakat, melyek csökkentik a tükröződést.

Ezen a képen jól látszik, hogy a napfény visszatükröződése a Starlink műholdakról, mennyire zavarhatja a csillagászok munkájátForrás: AFP/Kurt Desplenter

A szolgáltatás indulásának pontos dátumát még nem tették közzé, de a jelentkezési weboldal már működik, amelyre e-mail címük megadásával jelentkezhetnek a potenciális (tehát a lefedettségi zónában élő) ügyfelek.

Forrás: Cnet.com