Az OPEC és külsős szövetségesei augusztustól lazítanának a korábban meghatározott, rekordnak számító, olajkitermelés-csökkentésen – mondta Szaúd-Arábia energiaminisztere.

Mivel a globális olajfogyasztás emelkedik, itt az ideje annak, hogy az OPEC és szövetségeseinek megállapodása új szakaszba lépjen. Ennek értelmében a kitermelés-csökkentés tervezett enyhítéséből adódó többletkínálatot képes fölszívni a piac – mondta Abdulaziz bin Salman, szaúdi energiaminiszter. Ennek értelmében a felek augusztustól napi 2 millió hordóval növelnék a kitermelésüket.

Az OPEC és külsős szövetségesei (OPEC+) szerdán tárgyaltak a korábban meghatározott kitermelés-csökkentés jövőjéről. A Szaúd-Arábia és Oroszország által vezetett szövetség júniusban még abban állapodott meg, hogy egy hónappal, július végégig, meghosszabbítják a rekord magasnak számító, napi 9,7 millió hordó mértékű kitermelés-csökkentést.

Az eredeti megállapodás egyébként arról szólt, hogy áprilistól két hónapon keresztül marad érvényben a 9,7 millió hordós szint, majd júliustól lazítanak 7,7 millió hordóra – ami érvényben maradna az idei év végéig. Aztán a szövetség 2021 januárjától ismét lazítana 5,8 millió hordóra, ami 2022. április végégi fennmaradna.

Az OPEC+ napi 2 millió hordóval megemeli a kitermelésétForrás: AFP/Alexander Klein

Mindazonáltal a szerdai ülésen a felek arról határoztak, hogy július után nem hosszabbítják meg a 9,7 millió hordós kitermelés-csökkentési szintet. Hivatalosan augusztustól napi 7,7 millió hordóra mérséklődne a kitermelés-csökkentés szintje, azonban a szervezeten belüli kompenzációs mechanizmusok miatt a valós szám ettől eltérhet – tette hozzá a szaúdi energiaminiszter.

A Reuters számításai szerint az augusztusi és szeptemberi összesített kitermelés-csökkentés – papíron legalábbis – nagyjából napi 8,54 millió hordó lehet, mivel Nigéria, Angola, Oroszország, valamint Kazahsztán mélyebben visszavághatja a kitermelését, kompenzálva ezzel azt, hogy korábban kisebb részt vállalt a csökkentésben.

Ezzel együtt a szaúdi energiaminiszter jelezte, országa a júliusi szinten tartja majd az augusztusi exportot. Ezzel a miniszter lényegében megerősítette a korábbi híreket, melyek szerint Szaúd-Arábia nem rohan azzal, hogy feltornássza a piaci kínálatot.

A nemzetközi Brent típusú és az amerikai WTI olaj árfolyama egyaránt pozitívan (enyhe emelkedéssel) reagált a bejelentésre. Közép-európai idő szerint csütörtök délelőtt azonban mindkét olajjegyzés mínuszokat produkált.