Palkovics László: A magyar gazdaság elkezdett újra nagyobb fokozatba kapcsolni

2020.07.16. 19:55

A magyar gazdaság elkezdett újra nagyobb fokozatba kapcsolni - jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén tartott előadását követő doorstep sajtótájékoztatón csütörtökön Székesfehérváron.

Palkovics László azt mondta: optimistábbak lehetünk, mint néhány hónappal ezelőtt, hiszen a júniusi foglalkoztatási adatok szerint többen dolgoznak most, mint januárban.A miniszter hozzátette, hogy emellett folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma, az elmúlt négy hétben már többen jelentkeztek ki a rendszerből, mint be. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (k) előadást tart a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlésén Székesfehérváron, 2020. július 16-án.Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Palkovics kiemelte: a járványügyi intézkedéseknél a politikai döntéshozóknak egyszerre több dologra kell figyelni, az emberek egészségi állapotára és vírus terjedésére, a gazdaság állapotára, és arra is, hogy élni is tudjuk életünket. A kormány semmi olyan fejlesztést nem állított le, amiről korábban döntött, sőt inkább erősíteni szeretnék a vállalkozásokat - mondta Palkovics László, aki szerint a válságkezelési csomag részei azok a fejlesztési, beruházási támogatások, melyek a beruházásokat ösztönzik, de vannak olyan konstrukciók is, amelyek a technológiai váltást, energetikai rendszer korszerűsítést támogatják, hogy a vállalkozások jobban, hatékonyabban tudjanak működni.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (k) beszél, mellette Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke (j) és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (b) a Szövetség kétnapos közgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Székesfehérváron 2020. július 16-án. MTI/Vasvári TamásForrás: MTI/Vasvári Tamás

Szita Károly, az MJVSZ elnöke úgy fogalmazott: a magyarországi nagyvárosok és a kormány közt nincs vita abban, hogy minden embernek legyen munkája, azoknak is, akik a világjárvány idején elvesztették azt. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere kiemelte: erőteljes összefogás bontakozik ki a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében. A házigazda polgármester megemlítette, hogy a közelmúltban Székesfehérváron egy közel 4000 fehérvári munkavállalót érintő támogatást jelenthettek be az egyik nagy ipari cégnél. Azóta is, ugyanúgy a kkv-szektorban, mint a nagyvállalatoknál, magyar és külföldi tulajdonú társaságok közül számos székesfehérvári cég vehet részt a kormány által meghirdetett támogatási programban. Ezekben pedig a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése mellett már megjelentek az új beruházások is - mondta Cser-Palkovics András, székesfehérvári polgármester.