Az Airbus repülőgépalkatrész-gyárat épít Magyarországon

kínai-amerikai kereskedelmi háború, airbus
(FILES) In this file photo taken on March 20, 2017 the logo of the civil aircraft manufacturing company Airbus is pictured at the entrance of the Airbus facility in Bouguenais, western France. Airbus saw its profits plunge by 30 percent in the first quarter of 2018 due to delays in delivery of its A320neo engines but still plans to supply 800 aircraft this year, the company said on April 27, 2018. Its net income dropped to 283 million euros (USD 342 million) from 409 million euros for the same period last year. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
Repülőgépalkatrész-gyártó vegyesvállalatot hozott létre az Airbus Magyarországon, az üzem Gyulán épül fel és 2022 közepén kezdi meg a termelést.
Vágólapra másolva!

A magyar állam 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a társaságban. A vegyesvállalat Airbus Helicopters Hungary Kft. néven működik majd, és

az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez fog precíziós alkatrészeket gyártani.

A társaság létrehozásáról Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója, és Kun Miklós, a Nemzeti Légiipari Projekt Kft. ügyvezetője pénteken írta alá a dokumentumokat Budapesten. A társaság létrehozásáról Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója, és Kun Miklós, a Nemzeti Légiipari Projekt Kft. ügyvezetője írta alá pénteken a dokumentumokat.

Illusztráció Forrás: AFP/Loic Venance

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos az aláírás előtt azt hangsúlyozta, hogy

a magyar repülőgépipari beruházások zászlóshajóját hozzák létre, amely egyben Békés megye ipari fejlesztésének megindítását is jelenti.

Ez az első olyan beruházás, ahol a magyar állam nem csak támogató, de tulajdonosi szerepet is vállal.

Felidézte, hogy 2018-ban írták alá az egyetértési nyilatkozatot, majd a Nemzeti Befektetési Ügynökség segítségével hozták tető alá a megállapodást.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, Gyula évszázadokon keresztül az ország középpontjában volt, de onnan a peremterületre szorult. A mostani bejelentés azt is példázza, hogy ezt a százéves terhet nem kell tovább cipelnie a városnak.

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója kifejtette, büszkén vesznek részt a projektben, mert ezzel megindulhat Magyarország légiiparának felvirágoztatása.

A gyárban kétezer féle, magas hozzáadott értékű alkatrészt állítanak majd elő, a zöldberuházás részeként létrejövő gyár 25 százalékban fenntartható forrásból származó energiát használ majd.

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója és Kun Miklós, a Nemzeti Légiipari Projekt Kft. ügyvezető igazgatója (elöl b-j), valamint Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár (hátul, b-j) az Airbus Helicopters és a magyar állam közös tulajdonában álló repülőgépalkatrész-gyártó vegyesvállalat létrehozásáról szóló dokumentumok aláírásán 2020. július 17-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár közölte, ez a beruházás a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program egyik mérföldköve, és az ország innovációs képességének növelését is célozza. Gyulán több mint kétszáz, magasan képzett dolgozónak adnak majd munkát, a termelés felfutása 2022-ben várható.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere pedig azt hangsúlyozta, hogy új gazdasági korszak kezdődik a városban azzal, hogy az Airbus világszinten is kiemelkedő ipari technológiát telepít a városba. Ez magasan képzett munkaerőt igényel, így a város népességmegtartó ereje és vonzereje is nőhet.