A kínai hatóságok nyomozást folytatnak a vuhani székhelyű, ám az amerikai Nasdaq tőzsdeindexen jegyzett Kingold Jewelry tevékenységével kapcsolatban. A vádak szerint ugyanis a vállalat összesen 83 tonnányi hamis aranyrudat használhatott föl arra, hogy fedezze a bankhiteleit.

Egészen különös, és méretében igen kimagasló csalás ügyében nyomoznak a kínai hatóságok. A vuhani székhelyű Kingold Jewelry ugyanis a vádak és a korábbi sajtóhírek szerint összesen 83 tonna hamis aranyat használhatott föl arra, hogy fedezet biztosítson különböző kínai pénzintézetektől fölvett hitelekhez – írja a Mining.com. Az ügy súlyát az is fokozza, hogy a vállalat részvényét az amerikai Nasdaq indexen jegyzik.

A kínai média a múlt hónapban már beszámolt arról, hogy a Kingold 83 tonnányi aranyrúdja valójában csak aranyozott réz lehetett. A Caixin riportja szerint mindez akkor derült ki, amikor egyes aranyrudakat elküldtek minőségellenőrzésre, miután a Kingold nem tudta fizetni a kamatokat a fölvett hitelei után.

Különös botrány

Noha a Kingold vezetése szinte teljes némaságba burkolózott az ügy kapcsán, annyit a vállalat is megerősített, hogy a hatósági vizsgálatok a fedezetként használt aranyrudak minőségével kapcsolatosak.

Külön csavar a történetben, hogy a vállalat saját közlése szerint ők maguk nem tudták kifizetni a független szakértői vizsgálatot az aranyrudak minőségével kapcsolatban, mivel különböző jogi eljárások miatt az összes bankszámlájukat befagyasztották.

Mindazonáltal a szakértők szerint az állítólagos csalás mértéke elég megdöbbentőnek számít. A U.S. Mint korábbi igazgatója, Ed Moy például úgy nyilatkozott, ilyen mértékű csalás elkövetéséhez valószínűleg szükség volt külső tényezőkre is, beleértve a gyenge szabályozói környezetet vagy lehetséges korrupciót. A Kingold összesen 20 milliárd jüan (2,9 milliárd dollár) értékben vett fel hitelt aranyfedezetre. 

A 83 tonnás aranycsalás mérete az elemzőket is meglepteForrás: Shutterstock

A Kingold egyébként júniusban még azt közölte, hogy nincs semmi probléma a fedezetként használt arannyal, majd később a vállalat nem reagált a hivatalos megkeresésekre. Mindazonáltal a Kingold ügye biztosan nem könnyíti majd meg az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalatok helyzetét. Amellett ugyanis, hogy az amerikai törvényhozás egyébként is fontolgatja a kínai vállalatok amerikai tőzsdére lépési feltételeinek szigorítását, legutóbb a Luckin Coffee adathamisítási ügye került a címlapokra, ugyancsak aláásva a sztárként kezelt kínai cégekbe vetett bizalmat.

Befektetői bizalom

A fentieket figyelembe véve nem meglepő, hogy a Caixin első, június végén megjelent cikke óta a Kingold részvénye majdnem 60 százalékot zuhant a New York-i börzén. A héten aztán a papír még tovább esett, és 2009 óta nem látott mélypontot ütött meg a záráskor. Érdekesség azonban, hogy csütörtökön a részvény 12,21 százalékot emelkedett. Tovább árnyalja az ügyet, hogy június végén a sanghaji aranytőzsde felfüggesztette a Kingold partnerének (Wuhan Kingold) tagságát, mivel állítólag megsértették a tagság szabályait.

A Kingold Jewelry részvényárfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

A Kingold botránya azonban nem valószínű, hogy megingatná az arany általános erejét. Tai Wong, a BMO Capital Markets elemzője szerint ugyanis a piac aranyba vetett bizalma jelenleg igen erős, és a botrányok ellenére is elég kedvezők a valóban minőségi arany piaci kilátásai.