Nem repülnek többet a jumbók a British Airwaysnél

A British Airways 747 aircraft flies over roof tops as it comes into lane at Heathrow Airport in west London on February 18, 2015. Heathrow's expansion plan to build a third runway is backed by trade unions, airlines and businesses, but opposed by many residents, British media report. London's Heathrow is Europe's busiest in terms of passenger numbers, and the world's busiest for international passenger traffic. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
A British Airways bejelentette, végleg kivonja a forgalomból Boeing 747-es gépeit. A brit vállalatnak van jelenleg a legnagyobb flottája a legendás, évtizedek óta forgalomban lévő géptípusból.
Vágólapra másolva!

"Szomorúan kell megerősítenem, hogy a teljes 747-es flottánkat kivonjuk a közlekedésből, mégpedig azonnali hatállyal. Nem valószínű, hogy az 'egek királynői' bármikor is kereskedelmi repülést teljesítenének nálunk a jövőben, tekintettel Covid-19 világjárvány okozta visszaesésben az utazásban" - idézi a BBC a légitársaság szóvivőjének szavait

Az International Airlines Group (IAG) holdinghoz tartozó British Airways 31 gépet üzemeltetett eddig a Boeing 747-esekből, a világ egykor legnagyobb személyszállító repülőgépeiből.

Ez teljes flottájának 10 százalékát jelenti. A cég először 1989 júliusában vette használatba az első leszállított 747-est, és a korábbi tervek szerint, 2024-ig maradtak volna szolgálatban azok a társaságnál.

A BA végleg kivezeti flottájából a 747-es gépeket Forrás: AFP/Justin Tallis

Az egek királynői:

  • Az első Boeing 747-es 1969 februárjában emelkedett levegőbe.
  • A British Airways jogelőd cége, a BOAC, első 747-essel repült járatát Londonból New Yorkba teljesítette, 1971-ben.
  • A British Airwaysnél a 747-400-as típusból egy időben 57 állt szolgálatban, de ez akkor csak a második legnagyobb flotta volt, mert a Japan Airlines több mint 100-at üzemeltetett a típusból.

Az amerikai gyártó Boeing egy évvel korábban jelentette be, hogy teljesen leállnak a 747-esek gyártásával. A 747-es típus az 1970-es évektől kezdve, nagyban hozzájárult a repülés demokratizálódásához, azaz ahhoz, hogy a légi közlekedés mind szélesebb tömegek számára váljon elérhetővé.

A Boeing 747-es 2019 februrárjában volt 50 éves.

A típus nyugdíjazása egyébként egy ideje már napirenden van a nagyobb légitársaságoknál, mivel időközben számos, korszerűbb, hatékonyabb üzemanyagfelhasználást nyújtó típussal jelentek meg a gyártók. Sokat számít az is, hogy ezek az újabb típusok már nem négy, hanem két hajtóművel szerelve képesek nagyobb távolságok leküzdésére is (még ha kevesebb utast is visznek egyszerre), ami üzemeltetésüket egyszerűbbé és olcsóbbá teszi. A British Airways a jövőben Airbus A350-es és Boeing 787 Dreamliner gépekkel csökkentené karbonkibocsátását, a 2050-re tervezett karbonsemlegesség eléréséig.