Jelentősebb érdeklődés fogadta a vártnál az élelmiszeripar válságmentő támogatási csomagját. A program első ütemében beérkezett közel négyezer kérelem keretösszege meghaladja a 14 milliárd forintot. Az érdeklődés miatt az agrártárca még a nyáron újranyitja az egyes kertészeti ágazatok és az élelmiszeripar szereplőinek elindított átmeneti támogatási programot – írja a Magyar Nemzet.

Sikeresen zárult a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő program első üteme – nyilatkozta Nagy István. Az agrárminiszter szerint a mintegy 25 milliárd forintos mentőcsomag keretében nyújtott átmeneti támogatások iránt nagy volt az érdeklődés. A június 29-én megnyílt átmeneti programokra összesen több mint négyezren nyújtottak be kérelmet, az igényelt összeg pedig meghaladta a 14 milliárd forintot.

Nagy István agrárminiszterForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kormany.Hu

A kormány a koronavírus-járvány közvetlen hatásait a gazdaságvédelmi akcióterv részeként meghirdetett 25 milliárd forintos agrármentőcsomag életre hívásával igyekszik mérsékelni. A támogatások célja, hogy a mezőgazdasági termelés és az élelmiszeripari feldolgozás a koronavírus-járvány után is megmaradhasson a korábbi szinten, a gazdálkodóknak ne kelljen se a termelésüket, se az általuk foglalkoztatottak létszámát csökkenteni.

Ez az egyszeri hozzájárulás nem beruházási jellegű támogatás, hanem a meglévő munkahelyek védelmét és a cégek talpra állítását szolgálja. A támogatásból saját vállalkozásukat, tevékenységüket erősíthetik meg az üzemek, a dolgozóikat pedig tovább tudják foglalkoztatni.

A 25 milliárd forintos keretösszegből az élelmiszeripar nyolcmilliárd forint, a baromfiágazat hárommilliárd forint, míg a dísznövényágazat 1,4 milliárd forintos támogatást kaphat. Az első körben a baromfitenyésztők és a sertéstartók, a halgazdaságok, valamint az élelmiszeripar és a dísznövényágazat képviselői nyújthatták be a pályázatokat.

IllusztrációForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kérelmek feldolgozása megkezdődött, szeptemberben pedig az átmeneti támogatások kifizetését is megkezdi a Magyar Államkincstár" – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Az élelmiszer-feldolgozók, a kertészeti ágazat és a halgazdálkodási ágazat szereplői összesen mintegy nyolcvanezer foglalkoztatott után igényeltek támogatást. A vártnál is jelentősebb érdeklődés miatt az élelmiszeriparnak és az egyes kertészeti ágazatoknak elindított átmeneti támogatási programot még a nyáron újranyitják.

Az agrártárca várhatóan augusztus első felében ismét megnyitja a pályázati lehetőséget.

IllusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

Időközben elindult a válságkezelő program második üteme is, a kérelmeket július 27-ig várja a Magyar Államkincstár. A hatmilliárd forintos keretösszegre az anyajuh- és a szarvasmarhatartók, a méhészek, valamint a zöldségtermesztők pályázhatnak.

A legutolsó ütemben, július 28-án a szőlő- és borágazatnak, valamint a lótenyésztőknek és a kertészeti termelőszervezeteknek nyílnak meg a felhívások.