Soltész Miklós: Magyarország legkisebb települése is számít

SZENT MIKLÓS, Bérbaltavár
Bérbaltavár, 2020. július 19. A megújult katolikus Szent Miklós-templom a Vas megyei Bérbaltaváron 2020. július 19-én. Az 1754-ben épült templomot a kormány támogatásával újították fel. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Magyarország legkisebb települése is számít - hangoztatta vasárnap Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor vasárnap megszentelték az ötszáz lakosú Vas megyei Bérbaltavár kormányzati támogatással felújított, 266 évvel ezelőtt épült római katolikus templomát.
Vágólapra másolva!

- mondta az államtitkár.
Hozzátette: a kis falu kicsiny templomának feladata, hogy hirdesse az alkotás örömét, a közösség összefogásának erejét, a hit és a kereszténység "szeretetüzenetét".
Soltész Miklós köszöntőjében felidézte a község szülötte, Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő gondolatait, aki Isten költeménye című versében megfogalmazta: "Isten költeménye a teremtett világ", rajtunk is múlik, hogy ennek részeseivé válunk-e, vagy csak - mint a költő írja - "tökéletlen, felületes olvasói" maradunk.

A megújult katolikus Szent Miklós-templom a Vas megyei Bérbaltaváron 2020. július 19-én Forrás: MTI/Varga György


- mondta.
A község lakói nevében Némethné Beczők Bernadett mondott köszönetet a templom felújításában közreműködőknek és az adományozóknak.
A bérbaltavári, Szent Miklós nevét viselő templomot 1754-ben gróf Tolnai Festetics József építtette, mostani külső és belső felújítása összesen 50 millió forintba került, amelyhez 14 millió forinttal járult hozzá a Szombathelyi Egyházmegye és 6 millió forint gyűlt össze a hívek adományaiból.
A templom felszentelése után hálaadó ünnepi szentmise kezdődött, amelyet Császár István püspöki helynök és Déri Péter esperes, csehimindszenti plébános celebrált.