Az egész országban ellenőrzik a nyári kikapcsolódáshoz köthető kereskedőket, így az alkalmi árusokat, a tavak, folyók, nyaralóhelyek mentén árusító kereskedőket és az építkezéseken is több megyében számíthatnak az ellenőrök megjelenésére a foglalkoztatók.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Ezen kívül Budapesten a NAV 2020. július 20. és 24. között ellenőrzi a belvárosi éttermeket, a kiskereskedőket és a személyszállítást végzőket.

Bács-Kiskun megyében július 31-ig a megye vendéglátóhelyeit, a mozgó vidámparkokat, a kerékpár- és rollerkölcsönzőket, a lovaskocsis túraszervezőket, a szabadstrandok és fürdők területén üzemelő adózókat, a fagyizókat, illetve a cukrászdákat ellenőrzik a revizorok. A nyári időszakban emellett a szezonális gyümölcs-árusok is számíthatnak ellenőrzésre a boltokban, piacokon és a közterületen.

A megyében vizsgálatokra számíthatnak továbbá az építkezéseken dolgozó kivitelező vállalkozások is.

Baranya megyében a helyi kereskedelmi ellenőrzések mellett a hivatal munkatársai továbbra is ellenőrzik a dolgozók foglalkoztatását a megye építkezésein.

Békés megyében 2020. július 20. és 25. között a megye területén található strandokon, szabadstrandokon, vízparti üdülőhelyeken ellenőrzik a kereskedelmi és vendéglátó üzleteket, árusokat, valamint a különböző szezonális szabadidős tevékenységet végző szolgáltatókat. Emellett július 23-án Gyulán is várható előre bejelentett ellenőrzés, amikor is a turisztikai nevezetességekhez és a nyári szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó kereskedőket, vendéglátókat és szolgáltatókat ellenőrzik egész nap, még az éjszakai órákban is.

Hajdú-Bihar megyében 2020. július 21. és 23. között az alkalmi kitelepüléseken, illetve az idényzöldséget és -gyümölcsöt árusítóknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, továbbá építkezéseken a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Heves megyében a cukrászdát, fagylaltozót üzemeltető vállalkozásokat ellenőrzik a revizorok a héten.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében egész júliusban ugyancsak a vendéglátóhelyeket, cukrászdákat, fagylaltozókat, valamint a közterületeken, strandokon, fürdők területén értékesítést végző vállalkozásokat ellenőrzik a megye egész területén, illetve az építkezéseken is vizsgálják a foglalkoztatást.

A nyaralóhelyeken dolgozó kereskedőket, alkalmai árusokat kiemelten ellenőrzik az adóhivatal revizorai a hétenForrás: MTI/Jászai Csaba

Komárom-Esztergom megyében 2020. július 20. és augusztus 7. között a strandokon és a turisztikailag frekventált helyeken ellenőrzik a vendéglátókat.

Somogy megyében ezen a héten az ételkiszállítással foglalkozó vendéglátókat, a fagylaltozókat, cukrászdákat ellenőrzik, de emellett vizsgálatra számíthatnak az építőipari vállalkozások is a megye teljes területén.

Vas megyében egész júliusban a vendéglátóhelyeket ellenőrzik.

Veszprém megyében a Balaton-parton ellenőriznek 2020. július 31-ig a vendéglátóhelyeken és a strandok környékén.

Zala megyében ugyancsak a Balaton-parton ellenőriznek, ahol a vendéglátóhelyek, üzletek, alkalmi árusítók, valamint a strandokon és azok környékén működő vállalkozások számíthatnak ellenőrzésre.

Az ellenőrzések során a revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak (alkalmazottak) bejelentését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az online pénztárgépek használatát, üzemeltetését vizsgálhatják. A pénztárgépekben rögzített adatok alapján egyes ellenőrzések esetében az adóhivatal folyamatosan vagy ismétlődően is nyomon követheti a bevételek alakulását. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését és a pénztárgép éves felülvizsgálatát is ellenőrizhetik az adóellenőrök. A revizorok sok esetben vizsgálják az áruk eredetét és a jövedéki termékek forgalmát is, egyes esetekben pedig forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

A cikk a NAV adótraffipax oldala alapján készült.