Az orosz deviza- és aranytartalékok 574,2 milliárd dollár értékűre nőttek az elmúlt időszakban – derül ki az orosz központi bank legfrissebb adataiból. A devizatartalékok viszont 4,4 milliárd dollárral bővültek egyetlen hét alatt, ami igen kimagasló erősödésnek számít.

Az orosz jegybank nemzetközi tartalékai 4,4 milliárd dollárral, nagyjából 0,8 százalékkal, bővültek mindössze egyetlen hét alatt – július 3. és 10. között –, derült ki az orosz jegybank friss adataiból. A központi bank hivatalos közlése szerint a jelentős növekedést a kedvező árfolyam értékeltségek fűtötték – írja az RT.com.

A statisztikák alapján egyébként január eleje óta az orosz devizatartalékok 20 milliárd dollárral emelkedtek, és jelenleg 18,3 százalékkal múlják felül a tavalyi szintet.

Az ország nemzetközi tartalékai egyébként jelentős részben aranyban, devizában valamint SDR (különleges lehívási jogok) eszközökben vannak. Utóbbi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által jegyzett hivatalos elszámolási egység.

Az orosz jegybank évek óta építi le a dollártartalékaitForrás: AFP

A tartalékok jelenlegi szintje pedig mára magasabb, mint az orosz jegybank által meghatározott, 500 milliárd dolláros cél.

Oroszország azonban már az elmúlt négy évben is folyamatosan növelte tartalékait. Tavaly a növekedés közel 86 milliárd dolláros volt, 2018-ban és 2017-ben pedig 33, illetve 55 milliárd dolláros volt a bővülés.

Ezzel párhuzamosan az orosz tartalékok szerkezete is változik. Az ország ugyanis egyre inkább építi le a dollárkitettségét, előnyben részesítve más országok devizáit és az aranyat.

Az orosz jegybank tavalyi közlése szerint az amerikai dollár részesedése a teljes nemzeti tartalékban 43,7 százalékról 23,6 százalékra csökkent 2018 és 2019 márciusa között.