Oroszország felpumpálta a devizatartalékait

Oroszország, legnagyobb gabonaexportőr a világban, rubel
5605304 05.08.2018 The 200 and 2000 ruble banknotes. Alexey Suhorukov
Vágólapra másolva!
Az orosz deviza- és aranytartalékok 574,2 milliárd dollár értékűre nőttek az elmúlt időszakban – derül ki az orosz központi bank legfrissebb adataiból. A devizatartalékok viszont 4,4 milliárd dollárral bővültek egyetlen hét alatt, ami igen kimagasló erősödésnek számít.
Vágólapra másolva!

Az orosz jegybank nemzetközi tartalékai 4,4 milliárd dollárral, nagyjából 0,8 százalékkal, bővültek mindössze egyetlen hét alatt – július 3. és 10. között –, derült ki az orosz jegybank friss adataiból. A központi bank hivatalos közlése szerint a jelentős növekedést a kedvező árfolyam értékeltségek fűtötték – írja az RT.com.

A statisztikák alapján egyébként január eleje óta az orosz devizatartalékok 20 milliárd dollárral emelkedtek, és jelenleg 18,3 százalékkal múlják felül a tavalyi szintet.

Az ország nemzetközi tartalékai egyébként jelentős részben aranyban, devizában valamint SDR (különleges lehívási jogok) eszközökben vannak. Utóbbi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által jegyzett hivatalos elszámolási egység.

Az orosz jegybank évek óta építi le a dollártartalékait Forrás: AFP

A tartalékok jelenlegi szintje pedig mára magasabb, mint az orosz jegybank által meghatározott, 500 milliárd dolláros cél.

Oroszország azonban már az elmúlt négy évben is folyamatosan növelte tartalékait.

Tavaly a növekedés közel 86 milliárd dolláros volt, 2018-ban és 2017-ben pedig 33, illetve 55 milliárd dolláros volt a bővülés.

Ezzel párhuzamosan az orosz tartalékok szerkezete is változik. Az ország ugyanis egyre inkább építi le a dollárkitettségét, előnyben részesítve más országok devizáit és az aranyat.

Az orosz jegybank tavalyi közlése szerint az amerikai dollár részesedése a teljes nemzeti tartalékban 43,7 százalékról 23,6 százalékra csökkent 2018 és 2019 márciusa között.