Az európai reformtörekvésekkel szemben a hazai befektetési szolgáltatók nem látják indokoltnak a Budapesti Értéktőzsde kereskedési idejének rövidítését. A későbbi nyitásnak csak a kontinens börzéivel összehangolva lenne értelme, a korábbi zárást pedig az amerikai piaccal való párhuzamos kereskedés megrövidülése miatt nem érdemes erőltetni.

Nem támogatják a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedési idejének rövidítését a hazai befektetési szolgáltatók – derül ki a Világgazdaság körképéből. Európai szinten azt követően bontakozott ki vita a börzék nyitvatartásáról, hogy az Európai Pénzpiacokért Szövetség (AFME) június végén a kereskedési időszak kilencvenperces szűkítésére tett javaslatot: a befektetők 10:00–17:00 óra vagy 10:30–17:30 óra között léphetnének pozícióba. A bankokat és vagyonkezelőket tömörítő szervezet érvelése szerint a nyugat-európai börzék nemzetközi összevetésben hosszú, napi 8,5 órás nyitvatartása nem javítja a piac hatékonyságát, a tréderek mentális egészségét viszont rontja, ezért a tehetséges szakembereket nehezebb a pályán tartani. Az Európai Értéktőzsdék Szövetsége (FESE) – amelynek tagja a BÉT is – ezzel szemben úgy véli, az üzletkötési idő szűkítése a kevésbé szabályozott és kevésbé átlátható alternatív kereskedési platformok előretöréséhez vezetne, valamint az amerikai és az ázsiai piaccal való interakció lehetőségének csökkenése is a váltás ellen szól.

A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank CenterbenForrás: MTI/Jászai Csaba

Az FESE álláspontjával vág egybe a Világgazdaság által megkérdezett brókercégek véleménye is, amelyek egyhangúlag a rövidítés ellen érvelnek.

Alapvetően nem támogatjuk a tőzsdei kereskedési idő rövidítését. A globális piacokra és ezáltal a magyar piaci eseményekre is ható hírek több hullámban érkeznek a nap folyamán, fontos, hogy ezeket kövessük, és reagáljunk rájuk, kisbefektetőink is igénylik ezt a lefedettséget

– mondta a lapnak Varjú Péter, az Erste értékpapír- és derivatív kereskedési üzletágának igazgatója.