Meddig drágulhat még az arany?

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Ahogy a globális részvénypiacok eddig ismeretlen tartományokba emelkednek, egy másik eszköz is felkeltette a befektetők figyelmét. Az arany ugyanis szintén drágul, ami elsőre meglepő lehet, hiszen a sárga nemesfémet alapvetően menedékeszközként tartják számon. Mi áll az arany drágulása mögött, és meddig folytatódhat még a rali?
Vágólapra másolva!

Az arany árfolyama ebben a hónapban tovább araszolt fölfelé, és az utóbbi napok lendületes emelkedésével már át is lépte az unciánkénti 1900 dolláros szintet.

Azonban már az 1800 dolláros határ korábbi átlépésével is egy igen fontos pszichológiai határt sikerült áttörni, amire 2011 óta nem volt példa

– írja a CNBC elemzése.

Ahogy pedig a járvány miatti tartós bizonytalanság tovább fűti a nemesfém raliját, egyes elemzők már arra számítanak, hogy az arany idén soha nem látott csúcsokig is emelkedhet. Ez pedig sokakban fölveti a kérdést: meddig tarthat még az arany drágulása?

Mi áll a rali mögött?

Az arany idén eddig nagyjából 25 százalékot erősödött, ahogy az alacsony kamatráták és kötvényhozamok mellett a jegybanki élénkítő csomagok is fűtötték a lendületét.

A nemesfémet tipikusan menedékeszközként tartják számon, vagyis általában olyan időszakokban emelkedik az árfolyama, amikor a kockázatosabb eszközök (például a részvények piacán) bizonytalan időszak köszönt be.

Az arany ugyanis hagyományosan sokkal kisebb kilengéseket produkál, ráadásul az értékállósága is megfelelő védelmet biztosít.

Ehhez jön még, hogy általában ellentétesen mozog az amerikai dollárhoz képest. Vagyis amikor a dollár gyengül, az arany erősödik.

Számos elemző új csúcsokat vár az aranytól Forrás: Shutterstock

A jelenlegi helyzetben azonban némileg másról van szó. Noha a koronavírusos esetek száma folyamatosan nő, a makrogazdasági adatok pedig továbbra sem megnyugtatók, a részvénypiac mégis lendületesen izmosodik. Nem véletlen, hogy egyes elemzők szerint az arany manapság egy olyan piaci szituációban van, amelyre még nem volt példa.

Az arany árfolyamát jelenleg két oldalról „húzzák",

mondta Cameron Alexander, a Refinitiv szakértője. Egyfelől az általános bizonytalanság erősíti az arany iránti keresletet, másfelől pedig a részvénypiaci rali (amelyet jelentős részben a jegybanki támogatások fűtenek) elvileg negatívan hatnak az arany árfolyamára.

Tartós drágulás?

Amikor márciusban a járvány miatti első félelem a mélybe húzta a nemzetközi pénzügyi piacokat, az arany is hatalmas pofont kapott – a befektetők ugyanis elsősorban készpénzbe menekültek. Azóta viszont a vásárlók visszatértek az arany piacára, és újra elkezdték a nemesfémet használni fedezékként.

Idén eddig a tőzsdén kereskedett fizikai aranyalapokba (ETF-ek) áramló tőkemennyiség globálisan nagyjából 12 milliárd dollár volt

– derül ki a BlackRock iShares adataiból. Ez pedig számos elemző szerint arra utal, hogy további drágulás várható. Sokak szerint teljesen reális lehet az unciánkénti tartósan 1900 dolláros árfolyam is, de van, aki szerint mindenkori rekordok is dőlhetnek.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A múlt hónapban például a Bank of America jelezte, elképzelhető a mindenkori csúcs, míg áprilisban a bank úgy jósolt, hogy akár az unciánkénti 3000 dolláros aranyár is eljöhet. A bank nyersanyagpiaci szakértője, Michael Widmer hangsúlyozta, a következő néhány évben várható globális bizonytalanság igen erős hátszelet adhat a nemesfémnek.

Itt az idő vásárolni?

Az optimista elemzők szerint további drágulás várható, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy aki most szállna be, a következő időszakban nyereséget realizálhatna az arany piacán.

Viszont még ha ez be is jön, jelenleg az arany igen drágának számít, vagyis már a beszállási költség is elég magas.

Az arany azonban innen nézve elég speciális eszköznek tekinthető. A legtöbb elemző ugyanis egyetért abban, hogy a befektetési portfóliókban mindig van helye az aranynak, árfolyamtól függetlenül. Az elemzők általában azt tanácsolják, hogy 1-5 százalékos aranyrészesedés mindig jól jön az általános portfólióban, de vannak olyanok is, akik 5-10 százalékos arányra teszik a voksukat.