Ahogy az Origo is megírta, tőzsdére viszik a világ legnagyobb unikornis vállalatát, az Ant Groupot. Szakértők szerint a jelenleg 150 milliárd dolláros becsült értékkel rendelkező cég már 2020-ban maga mögé utasíthat néhány Wall Street-i bankot, legtöbbjük pedig azt várja, hogy ez lesz az idei év legnagyobb IPO-ja (első nyilvános részvénykibocsátás).

Az AliPay mögött álló Ant Group tegnap jelentette be, hogy Sanghajban és Hongkongban egyszerre vonul tőzsdére. A világ legértékesebb unikornis vállalata (egymilliárd dollár érték fölötti nem tőzsdén jegyzett cég) komoly eséllyel pályázik arra, hogy 2020 legnagyobb IPO-ja legyen.

Az AliPay Kína egyik legjelentősebb mobilos fizetési rendszere a Tencent tulajdonában lévő WeChat mellett.

Az Ant Group Kínán kívül egy kevésbé ismert vállalat, azonban az elemzők szerint értéke már most meghaladja néhány Wall Street-i óriásbank értékét. Ez nem is csoda, hiszen 900 felhasználóval rendelkeznek, és emellett hiteleket is adnak vállalkozásoknak, valamint saját befektetési alapjuk is van.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Shan He

Az Alibaba, a három nagy kínai techóriás egyik tagja, 33 százalékos tulajdonos az Ant Groupban. Az elemzők szerint az Alibaba részvényeinek árfolyamára is pozitív hatással lesz az Ant tőzsdére vonulása, ennek előjelei pedig már most látszanak, hiszen az IPO hírére az Alibaba árfolyama 3 százalékot erősödött.