Jeff Bezos, az Amazon vezére hétfőn, mindössze egyetlen nap alatt, 13 milliárd dollárral növelte a nettó vagyonát, miután a nagy technológiai cégekkel együtt az Amazon részvénye is megugrott.

A Bloomberg milliárdosokat tömörítő indexe szerint (Bloomberg Billionaire Index) az Amazon alapítójának vagyona hétfőn 189,3 milliárd dollár volt. Ez azt jelenti, hogy Bezos egyetlen kereskedési nap alatt 13 milliárd dollárral növelte a nettó vagyonát, ami rekord napi gyarapodásnak számított – írja a Business Insider.

Az Amazon egyébként igen jól teljesített az elmúlt időszakban. Miközben az Egyesült Államok gazdasága általában zsugorodott a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak következtében, Bezos idén eddig 74 milliárd dollárt keresett.

Lenyűgözően megugrott Jeff Bezos vagyonaForrás: AFP/Getty Images/Matt Winkelmeyer

A teljes képhez hozzá kell tenni, hogy a milliárdosok vagyona annyiban speciális, hogy elsősorban vállalatok részvényéhez kötött. Vagyis a részvényárfolyamok mozgásával naponta is jelentősen változhat a szupergazdagok vagyona.

Ezzel együtt az 1995-ben alapított Amazon mára a világ egyik legértékesebb és legerősebb vállalatává nőtte ki magát, ráadásul az e-kereskedelmi szegmense a járvány alatt is igen erősen teljesített. A Business Insider pedig korábban úgy jósolt, Bezos jó úton halad ahhoz, hogy 2026-ra a világ első olyan személye legyen, akinek a nettó vagyona eléri az 1000 milliárd dollárt.

Mindazonáltal nem Jeff Bezos volt az egyetlen milliárdos, aki növelni tudta a vagyonát a koronavírus-járvány alatt. Egy nemrég közreadott kutatás szerint több mint 600 olyan amerikai dollármilliárdos volt, akinek a vagyona átlagosan heti 42 milliárd dollárral bővült március 18. és július 16. között.

A hétfői kereskedési nap azonban nemcsak az Amazonnak, de a többi nagy amerikai technológiai óriás számára is igen erős volt. Az Amazon, a Tesla, a Microsoft, az Apple, az Alphabet, a Facebook, valamint a Netflix egyaránt erősödtek, és összesen 291,66 milliárd dollárral növelték a piaci értéküket.

Az Amazon részvényének idei teljesítményeForrás: Investing.com

Az Amazon egyedül 7,93 százalékot izmosodott, miután a Goldman Sachs elemzői 3800 dollárra emelték föl a vállalat papírjának célárfolyamát – amely jelenleg a legmagasabb célárfolyam a Wall Streeten. Az e-kereskedelmi óriás ezzel 116,92 milliárddal 1590 milliárd dollárra növelte a piaci értékét hétfőn.

A Tesla 9,47 százalékot erősödött, ahogy a befektetők egyre jobban várják a szerdán esedékes negyedéves gyorsjelentést. Elon Musk vállalatának piaci értéke 26,36 milliárd dollárral bővült a nap folyamán.

A Microsoft 4,3 százalékos pluszban zárt, és 66,82 milliárd dollárral fokozta az értékét, míg az Apple 2,11 százalékos emelkedése 35,53 milliárd dollárt adott hozzá az iPhone gyártójának kapitalizációjához. A Google anyacége, az Alphabet 3,1 százalékos izmosodás mellett 32,08 milliárd dollárral növelte az értékét, miközben a Facebook valamivel szerényebb, 1,40 százalékos pluszban fejezte be a napot, ami 9,67 milliárdos értékemelkedést jelentett. Végül a Netflix 1,91 százalékos pluszban zárt, és 4,28 milliárd dollárral erősítette a piaci kapitalizációját.