Egy vállalat kutatásai során értékes aranylerakódásra bukkant a Fidzsi-szigetekhez tartozó Viti Levu szigeten. A leletet az tetszi különösen izgalmassá, hogy a bejelentés szerint az aranylerakódás valóságos vénahálózatba szerveződve, gyakran szabad szemmel is láthatóan fut végig a mélyben.

A Lion One nevű vállalat Fidzsi egyik szigetén kutat arany után: mostani közlésük szerint 583 méteres mélységben olyan aranylelőhelyre bukkantak, ahol az érc átlagosan 1 centiméter széles vénákban fut végig a mélyben. Van, ahol az aranyérc csak néhány milliméternyi, van, ahol akár 2 centiméternyi széles "erezetként" húzódik hosszan a kőzetben.

Rengeteg aranyra bukkantak a Fidzsi-szigetek egyik tagjánForrás: robertharding via AFP/Louise Murray/Louise Murray

A vállalat a rendelkezésre álló adatai alapján úgy becsüli, hogy a Tuvatu-projekt nevű lelőhelyen legalább 294 ezer unciányi, elsődlegesen kinyerhető arany található, 8,17 gramm tonnánkénti aranytartalommal számolva. Ez kimagasló érték, ugyanis a legtöbb aranylelőhelyen a tonnánkénti aranykoncentráció nem több, mint néhány gramm.

A cég szerint egyelőre mintákat vesznek a kőzetekből, amelyekben a vénaszerű hálózat mellett, néha szabad szemmel is jól látható aranyrögöcskék helyezkednek el. A Lion One közölte: folytatják a fúrást, egészen a tervezett 1000 méteres mélységig, írja a Mining.com.

A bányaipari vállalat szerint, a sziget igen értékes lelőhelye az aranynak. Számításaik szerint, a térségben, a Navilawa-kaldera alatt (vulkanikus eredetű felszíni képződmény) mintegy 7 kilométeres átmérőjű alkáli aranyrendszer húzódik.

null

null

A bejelentés hatására a cég részvényei jelentős emelkedésnek indultak, a vancuveri vállalat piaci kapitalizációja pedig átlépte a 200 millió kanadai dollárt (közel 45 millárd forint).